Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Aktivnosti travničkih ribolovaca

Klub sportskih ribolovaca Travnik gaji tradicije ribolovne podružnice Travnik koju je osnovao gosp. Milan Makanec i koja je 1906 godine zajedno sa ribolovnim podružnicama Sarajevo i Jajce osnovali Ribolovno društvo za Bosnu i Hercegovinu. Podružnica je osnovana sa ciljem zaštite ribljeg fonda na rijekama Lašva, Bila i Ugar ( rijekama koje gravitiraju na području općine Travnik ).
U svom uspješnom radu podružnica je djelovala sve do početka II svjetskog rata kada je zbog ratnih dejstava obustavila rad.
Krajem II svjetskog rata društvo ponovo obnavlja rad i sa velikim uspjehom djeluje i radi sve do danas.
Početkom ribolovne sezone u 2010 godini Klub je održao redovnu godišnju izvještajno – izbornu Skupštinu na kojoj su delegatima podneseni svi izvjestaji za 2009 godinu, a koji su usvojeni jednoglasno, ali pored izvještaja pomenuti su i uspjesi koje je Upravni odbor uspješno uradio u proteklom četverogodišnjem mandatu a to su:

– donošenje novog Statuta
– osnivanje sekcija u skladu sa Statutom
– dobivanje koncesije od Kantonalnog ministarstva šumarstva,poljoprivrede i vodoprivrede SBK za ribolovno pravo
– preuzimanje prostorija i uspješna nadogradnja istih
– podizanje kredita i njegovo uspješno vračanje
– izdavanje poslovnih prostorija pod tada najpovoljnijim uslovima
– izrada ribarske osnove
– realizacija mnogih projekta iz oblasti zaštite vodotoka
– izrada Poslovnika o radu Skupštine i Upravnog odbora
– financiska stabilnost Udruženja
– itd.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Nakon usvajanja pomenutih izvještaja izvršen je izbor Predsjednika Skupštine, Upravni odbor , Nadzorni odbor, Disciplinski sud, i dr. Organi udruženja.

Tako je za Predsjednika Skupštine na osnovu prijedloga sekcija izabran Fauk Puhalović, za predsjednika Upravnog odbora izabran je Kos Ismet dugogodišnji član ovog udruženja, sekretar udruženja je i dalje ostao Indir Melić. Za članove Upravnog odbora još su izabrani Kalušić Samir, Purić Salih, Zolota Nedim i Gabrić Ljupko.

Nakon toga uručene su nagrade dugogodišnjem ribočuvaru Duraković Hadži koji je rjeke na području općine Travnik čuvao preko 30 godina i kojeg poznaju ribolovci iz svih krajeva BIH. Tom prilikom gosp. Duraković je dobio zlatnu plaketu, doživotnu počasnu dozvolu i novčanu nagradu.

U periodu nakon skupštine novi sastav Upravnog odbora je odredio prioritete u 2010 godini a to su: čiščenje i uređenje obala rijeka, poribljavanje, čuvanje i zaštita ribljeg fonda.

Ovih dana Upravni odbor je počeo realizaciju projekta „Uklanjanja krutog otpada iz rjeke Lašve“ koji je Upravni odbor u 2009 godini aplicirao prema općini Travnik i kojeg je ista financiski podržala. Pored općine ovaj projekat je podržalo i Ministrastvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBK-a.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Takođe Upravno odbor je donio odluku da se čiščenje korita i prioblanog djela nastavi i u narednom periodu jer je usljed poplava i povečanja vodostaja došlo do nanošenja večih količina otpada u i pored korita rijeke Lašve. Za realizaciju uklanjanja otpada iz korita Klub je več nabavio znatne količine alata ( grablje, lopate, čaklje i dr.) a odlučeno je takođe da se svim članovima koji se odazovu na ove akcije plati i dnevnica u iznosu od 25,00 KM.

Nakon provođenja akcija čiščenja Klub planira poribljavanje rijek Lašve potočnom pastrmkom u skladu sa ribarskom osnovom gdje je preporučeno da se to obavlja u mjesecu maju i oktobru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.