EkologijaNajnovije vijesti

Jezero Bočac – Šatro-ekologija

Zadržaću anonimnost kolege ribolovca koji mi je poslao ovu vijest i slike.Vjerujem da je 100% u pravu o talovima kojih kod nas ima na svakom koraku.Ako je tačna suma koja se pominje u tekstu, za istu bih očistio Vrbas od izvora do ušća, a ne samo jezero Bočac.
Hvala našem kolegi ribolovcu na ovoj vijesti i slikama.

Neko ovo smeće namjerno zadržava i uzima veliki novac za navodno čišćenje koje se radi jako sporo.Ovo mu je dobar izvor prihoda i u slučaju da sve očiste, mogli bi ostati bez posla i prihoda.
Ja sam lovio uzvodno preko 24 sata, niko ništa ne čisti!? Takodje, i prije kad sam bio na vodi u blizini ovog smeća niko ništa nije čistio.
Ovo je samo podizanje “frke” oko ekološke katastrofe i zloupotreba tog stanja za uzimanje velikog novca – kako sam ja čuo, neko za ovo, nazovi, čišćenje uzima
200.000 KM godišnje.Ova hrpa smeća se koristi za bogaćenje probranih, snimajući povremeno za televiziju jedan kamion koji odvozi mali dio onog što ostaje da bi se moglo lamentirati kako je to naporan i mukotrpan posao, skup posao.
Ovo je čista korupcija, i sigurno neko iz opštine Banja Luka ima dio kolača u ovim prljavim rabotama.Prljavim, ne zbog smeća, nego zbog ljudskog smeća koje se istim bave.
Pozdrav!!!

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Hvala našim ekolozima na organizacijama okruglih stolova o ugroženosti žuto-plavih papagaj na Mauricijusu, četveroprstog guštera crvenog repa sa ostrva TroŠa na Atlantiku, puža sa futrovanom kućicom iz sibirske tajge.Nadam se da će na red nekad doći i stvarni problemi koje imamo u ovoj našoj Bosni i Hercegovini.
Makar na nekom ćoškastom stolu.


3 thoughts on “Jezero Bočac – Šatro-ekologija

 • CortoMaltese

  ne znam za ove papagaje i cetveroprste gustere, ali od ovog puza s’ futrovanom kucicom kod nas bi vjerovatno pravili kapute:)…nejse, nerijetko sam na ovom dijelu Vrbasa i do sad sam mislio kako neko “akumulira” ovo smece ( vecinom plasticne flase ) recikliranja radi…samo po sebi to bi bio jedan +, jel?! S jedne strane, cisti se korito, a s druge, mislio sam da je to nekom jedini izvor prihoda, pa onda zasto ne?!…Nus pojava je jedino to sto na ovakav nacin skupljeno smece “bode u oko”,ipak, da ta mreza nije tu onda bi smece bilo oko objekta brane sto je mozda jos i ruznije…e sad, ukoliko se stvarno radi o toj cifri od 200 milja godisnje, malo je reci da za tu lovu ni jedna flasha ne bi smijela osvanuti na toj mrezi…na nesrecu i veliku zalost svih nas kojima priroda u svom izvornom obliku znaci vise od bilo kakvih materijalnih interesa, ovakvih i slicnih prica sve je vise, a one nisu nista drugo do reala i ogledalo ovog drustva i bojim se da neke pomoci i nema.

 • Dobra ideja, samo malo brate 200.000, hajmo mi za Miljacku trziti jedno cirka 7.000.000 i to EURA, pa smo mirni = flase i ostalo skupljamo nizvodno, a onda kamioncic pa ih ubacimo, negdje gore, sto vise, uzvodno.

  Ime akcije: NIZVODNO-UZVODNO

 • Više od 250.000 dobrovoljaca učestvovalo je u subotu u Sloveniji u zajedničkoj nacionalnoj akciji saniranja divljih odlagališta širom države, a prikupljeno je 80.000 prostornih metara raznog otpada, objavili su organizatori.

  “Broj učesnika premašio je sva očekivanja, odazvalo se 12 posto stanovništva i sigurni smo da se takav rezultat neće ponoviti ni u jednoj evropskoj državi”, rekao je na konferenciji za novinare Aleš Pevc iz nevladinog udruženja Ekolozi bez granica.

  Udruženje je uz široku društvenu podršku organizovalo akciju “Očistimo Sloveniju u jednom danu”, a očekivalo se da će učestvovati najviše 200.000 dobrovoljaca.

  Prikupljen je otpad sa oko 7.000 divljih odlagališta, te prebačen na sabirna mjesta, odakle će se do srijede nastaviti njegov odvoz na legalna odlagališta i mjesta za reciklažu.

  Akcije prikupljanja otpada sličnoga tipa počele su u Estoniji prije dvije godine, a onda se taj oblik širenja ekološke svijesti proširio i na druge evropske države.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.