Najnovije vijestiReportaže

Uručena zakašnjela nagrada

Jučer sam (napokon) završio obavezu koja mi već dvije godine “leži za vratom”.
Na kraju 2007. godine smo na stranici imali sponzorstvo u iznosu od 100 KM za najljepši ulov u toj godini.Sponzor toj nagradi je bio Šendelj Suad – fitoterapeut i homeopata iz Sarajeva, čija se apoteka nalazi u Džamijskoj ulici br. 7 u Sarajevu.
Najbolji ulov/fotografaju su izabrali članovi foruma na stranici.To je bila slika Šahbaza Hasanovića sa štukom od 22.200 grama ulovljenom na jezeru Sniježnica.
Kako napisah, jučer sam sa prijateljem morao u Ugljevik.Odmah sam se “dao” u ponovno pronalaženje broja Šahbazovog telefona (koji mi je ostao u starom, ukradenom mobitelu).Srećom, nadjoh, i jučer, nakon završenog posla u Ugljeviku, zaputih se u mjesto Sniježnica na samom jezeru Sniježnica.
Zahvaljujući mještanima dodjosmo i do djedove kuće.
Dočeka nas Šahbazova unuka – objasnih ko sam i što tražim Šahbaza.Dijete ode na sprat kuće i zovnu djeda.Htio sam da slikam ovu primopredaju nagrade, a da to bude u bašti kuće.Iznenadih se i bi mi neprijatno kad djed sidje
– podigao sam Šahbaza iz kreveta jer se oporavljao od nedavne operacije.
No, moja nenadana posjeta je donijela nagradu a i razgovor o ribolovu i djed je sa osmijehom izdržao silazak sa sprata, te ponovno penjanje u kuću da bi nam donio sliku sa tom štukom koja mu je ovu nagradu donijela.

Nismo htjeli smetati, planirali smo samo predati nagradu i slikati taj čin, te krenuti kući, no Šahbaz nas natjera da sjednemo i popijemo kafu.

Uz kafu, priča o operaciji, ribolovu, jezeru, tom ulovu a i ostalim ulovima.

Šahbaz se dobro oparavlja, to je najbitnije, jedino što ga muči je doktorov savjet da još pričeka sa izlaskom na jezero.Kako kaže djed, od maja do oktobra je na obali jezera, pa bi mu teško palo da se taj željno iščekivani maj prolongira.

Pročitajte i:   Narodna vjerovanja: Šta simbolizuje riba i zašto šutjeti tokom pecanja?

Šahbaz je na jezeru Sniježnica poslije rata bio ribočuvar, a sada je to njegov sin Huso Hasanović.Djed priča o problemima kojih je bilo, bombama, granatama, i mrežama kojim se riba izlovljavala, nepoštivanju zabrana, svemu onom što je u poratnom periodu “bilo normalno”.Na žalost,  negdje je to još uvijek “normalno”.

No, upornošću ribolovaca jezera Sniježnica, sve nezakonitosti su svedene na minimum zahvaljujući stalnom nadzoru svih ribolovaca-mještana.Povremeno se nadje neka mreža, ali uglavnom u njima ne bude ribe u nekim većim količinama.Čim se primjeti neko nepoznato lice na vodi, pogotovo na čamcima, pooštri se kontrola.

Djed je štuku za koju je dobio nagradu ulovio na kedera-klijena od 250-300 grama.45 minuta je izvlačio iz vode, a da mu u pomoć ne dodjoše prijatelji, ne vjeruje ni da bi je uspio izvući na suho.

Ispričao mi je i jednu dogodovštinu od prije par godina kada je, probudivši se iz drijemeža pored vode, vidio nešto neobično na površini, a što nije bilo tu prije nego je zaspao.Čudno mu bi to što “to nešto” ide u smijeru kontra od struje.Ode djed čamcem do “tog nečeg”, kad to bi štap.Uzevši štap, osjeti da je još uvijek riba na udici.Nije je mogao podići sa dna koliko god to pokušavao.Som se zakovao na dno i ni da makne.

Djed pomisli da će mu makar ostati ovaj štap i mašina, a za ribu nije toliko ni bitno.

Odluči Šahbaz čamcem veslati prema obali i tako pokušati podići “brku”.

Jedva je doveslao do obale, ali som ni makac.Sa obale je Šahbaz pokušavao, ali opet ništa.Idući logikom da je makar štap i mašinu “upecao”, djed povuče onaj zadnji put i silk ne izdrža.

Pročitajte i:   Bilten Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na hranilicu - Feeder

Ostavi djed štap uz kućicu, sjede da odahne poslije ove žestoke borbe, i pogleda svoja tri štapa pored kućice je li se šta javljalo.

Kad tamo, umjesto tri – dva štapa.Pogleda djed u onaj što izvuče iz vode, i tek tad vidje da je to, ustvari, njegov štap.

Dok je drijemao, “brko” je pokupio štap u vodu da djed ništa nije čuo, ali, eto, srećom, uspio je vratiti pribor.

Djed mi je pričao i o ulovima koji su se našli na kalendaru SRD “Šaran” Teočak – somovima od 58 i 25 kilograma, šaranima od 18 i 12 kilograma, poribljavanjima koje radi ovo Udruženje (jedno takvo je uradjeno u jesen prošle godine i na stranici je postavljena vijest o istom), te akcijama čišćenja.

Svake godine članovi SRD “Šaran” iz Teočaka naprave dvije akcije čišćenja – proljetnu prije sezone i u jesen, na kraju sezone.03.04. ove godine je obavljeno ovo prvo čišćenje obale jezera.

Pred naš polazak, došao je i Šahbazov sin Huso, sadašnji ribočuvar.Upoznali smo se i obećao sam da ću se potruditi doći na ovo jezero i napraviti neku reportažu sa vode.Iako je djed insistirao da ostanemo i na ručku, morali smo napustiti Hasanoviće i Sniježnicu i krenuti kući.

Obećanje ostaje, a djedu želimo brz oporavak, da što prije “sidje” na vodu i još mnogo kapitalaca!

Šahbaz Hasanović i štuka od 22.200 grama

7 thoughts on “Uručena zakašnjela nagrada

 • Super prica ,a Sahbazu sto skori oporavak i onda ako Bogda na vodu.

  Bistro od Zande

 • Svaka cast Senade. Bistro Dedo!!!…Pozzzz

 • to Kapo nije nikad kasno,a djedu brz opravak i bistro slijedecih 50 godina

 • StariAlas

  Svaka cast tebi Senade kada si naso vremena, a DJEDU Sahbazu brz oporavak i izlazak na vodu.

 • Svaka cast Senade a i djedu da ima jos dobrih ulova i zdravlje da ga posluzi

 • Brz oporavak zelim dedu Sahbazu.. Bistro dedo !

 • Dobra reportaža imenjače!
  Šahbazu želim brz oporavak jer se i lično znamo. doduše, u zadnje vrijeme sam više bio u kontaktu s njegovim sinom.
  Ama, dobri su ljudi, Snježničani…
  Jedino ono s dozvolama nikako da skužim!
  Imao ne imao godišnju dozvolu, plaća se…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.