Akcija “Očistimo Sloveniju u jednom danu”

Više od 250.000 dobrovoljaca učestvovalo je u subotu u Sloveniji u zajedničkoj nacionalnoj akciji saniranja divljih odlagališta širom države, a prikupljeno je 80.000 prostornih metara raznog otpada, objavili su organizatori.
“Broj učesnika premašio je sva očekivanja, odazvalo se 12 posto stanovništva i sigurni smo da se takav rezultat neće ponoviti ni u jednoj evropskoj državi”, rekao je na konferenciji za novinare Aleš Pevc iz nevladinog udruženja Ekolozi bez granica.
Udruženje je uz široku društvenu podršku organizovalo akciju “Očistimo Sloveniju u jednom danu”, a očekivalo se da će učestvovati najviše 200.000 dobrovoljaca.
Prikupljen je otpad sa oko 7.000 divljih odlagališta, te prebačen na sabirna mjesta, odakle će se do srijede nastaviti njegov odvoz na legalna odlagališta i mjesta za reciklažu.
Akcije prikupljanja otpada sličnoga tipa počele su u Estoniji prije dvije godine, a onda se taj oblik širenja ekološke svijesti proširio i na druge evropske države.

Pročitajte i:   Aktivisti: Rijeke nam privatiziraju i guraju u cijevi, glasajte za zaštitnike okoliša

2 thoughts on “Akcija “Očistimo Sloveniju u jednom danu”

 • 18. Aprila 2010. at 23:34
  Permalink

  Golemo majke mi..svaka cast i cestitam.Na trenutak sam pomislio kad bi u BiH probali ovako nesto slicno uraditi,bi li se isplatilo,ja cisto sumnjam..ali opet kad bi barem pokusali pa makar iz nekoliko pokusaja,mozda bi se isplatilo..a gdje bi taj otpad odnijeli kad nam je cijela drzava prekrivena deponijama,smetljistima,odlagalistima svakakvih materijala itd..Ja se pravo plasim da ovaj otpad iz slovenije ili iz neke druge drzave, ne zavrsi u BiH,sto me nikako ne bi cudilo..
  bistro

 • 20. Aprila 2010. at 00:49
  Permalink

  hajmo sljkedece sedmice ocistiti oko nebodera, jer ako to ne uradimo, kad kisa padne ode sve u slavnu Miljacku.
  Haaaa?????????

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.