EkologijaNajnovije vijesti

Aktivisti “Ekotima” obilježili dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje je naziv za dva praznika koja se obilježavaju u proljeće i to 20. marta i 22. aprila. Svrha obilježavanja Dana planete Zemlje je da se ukaže na globalne ekološke probleme, mogućnosti djelovanja sa ciljem smanjivanja čovjekovog utjecaja na planetu i da se predstave mjere koje će osigurati održivi razvoj. Ove godine Dan zemlje obilježava četrdesetu godišnjicu i veliki broj oganizacija širom svijeta vrši pritisak na vladajuću strukturu sa ciljem donošenja zakona koji će na sveobuhvatan, fer i realan način djelovati na poboljšanje globalne ekološke situacije.
Aktivnosti na kojima je ove godine bazirana akcija su promocija pravilnog odlaganja otpada i podjela platnenih cekera koje bi građani mogli koristiti umjesto plastičnih vrećica.
Ovom prilikom provedena je i anketa među građanima o
odnosu prema otpadu i potencijalnim načinima za zbrinjavanje ambalažnog otpada. Ono što se iz ankete saznalo jeste da postoji želja za odvojenim sakupljanjem otpada među građanima, ali da većina njih nema uslove za to, saopćeno je iz “Ekotima”.

Pročitajte i:   Рибочуварска служба СРД Алаговац из Невесиња у борби против криволова

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.