Najnovije vijestiTehnike i pribor

Feljton: Mokre mušice

Mokre mušice sa mekanim nogicama i bez krila – Soft hackle flies
Piše: Mersad Rajić

Svaki sistem ima svoje mjesto i vrijeme pa prema podacima u literaturi ove su mušice rođene u Engleskoj a po svim zapisima od Dame Juliane pa do današnjih pisaca mušičarske literature ovo još niko nije osporio jer prvi zapisani dokumenti potiču odatle.
Mokre mušice sa mekim perjem uglavnom imitiraju sve vrste prirodnih insekata kao što su: Lutke (Pupe) i odrasle mušice Poskaki ili Caddis-a (Sedges) flies, zatim Kamenjarke ili Plecoptere i Majske ili Mayflies.
Njihova izrada je vrlo jednostavna a mušice se rade u kombinaciji žive svile i mekog perja divljih ptica, jarebice, sove, patka, tetreba i dr.
Tijelo je obično rađeno sa svilom ili od tankih najlonskih niti koje neki nazivaju “floss”. U prošlosti su postojale razlike u izradi mokrih mušica koje su rađene kod nas, u Bosni i Hercegovini, i onih koje su rađene na zapadu. Razlike nisu velike. Naši su prethodnici koristili
meko pero kokoške (na slici desno) kao nogice, dok su u verzijama sa zapada, uglavnom bila korištena već spomenuta mekana pera sa leđa ili stomaka divljih ptica. Kasnije inovacije donijele su upotrebu različitih materijala kao što su niti fazanovog i paunovog repa, te famozni dubing, koji je omogučio višestruku upotrebu različtih materijala od prirodnog krzna i neograničenost sintetičkih materijala. Po nekim teorijama nogice mušice igraju vrlo važnu ulogu kod efikasnosti ovih mušica i njihova dužine mora prelaziti trup udice tj. moraju biti mnogo duža nego nogice koje se koriste pri izradi suhih mušica.
Iako su zapadnjački mušičari davali prednost horozijim perima, a izbjegavali upotrebu kokoške, danas je sve veća reklama da se za nogice upotrebi perje kokoške. Čak se počinje sa genetičkim eksperimentima po kojima će se dobivati mekanija horozija pera za izradu moktih mušica.
Na drugoj slici je još jedna verzija motanja mokrih mušica kod nas, a koje su se početkom 50-tih godina mogle na veliko sretati na našim rijekama po Bosni. Možda su njihove verzije imale više nogica nego ova moja koju sam napravio kao prezentaciju njihovog stila. Jedino što znam sigurno, to je zlatno pravilo, da se ne smije pretjerivati sa nogicama i da treba pronaći optimalan broj namotaja da mušica ne izgleda niti prebogata, niti presiromašna sa njima, bez obzira o kakvoj se vrsti ptice radilo i čije je perce korišteno za motanje nogica. Da li pastrmka ili lipen to primjećeuju nisam siguran ali kad većina predlaže to pravilo i ja ga podržavam a na svakom je motaču da odredi koliko je nogica dovoljno i ne treba pretjerivati. Dešava se za vrijeme ribolova, mnogo puta, svaki ribolovac postavlja sam sebi vječno pitanje;  zašto je riba krenula prema mušici pa se vratila ili zašto danas ne uzima mušicu koju je jučer slatko uzimala.
Na to je teško odgovoriti što i jeste draž ribolova i mušičarenja.
John Atherton, umjetnik koji je 1951god.napisao “The Fly and the Fish” teoretiše u knjizi da riba odbija mušicu ne zato što vidi pogrešnu boju, nego zato što ne vidi pravu boju na mušici pa je zagovarao pravljenje trupa kombinacijom više sličnih boja.

Pročitajte i:   Na rijeci Lašvi u Busovači održan Međunarodni SPIN Kup (VIDEO)

Na zapadu, poznatiji predstavnici ovih mušica su prikazane na gornjim slikama:
To su Zelena jarebica, Narandžasta prepelica i Ljubičasta šljuka. Slike ovih popularnih mušica su uzete sa sajta “flyfishingwis.com“. Treba jasno naglasiti da su naše stare, bosanske izvedbe, bile vrlo popularne nekih dvadesetak godina iza Drugog svetskog rata sve dok nisu došle mlađe generacije koji su svojim inovacijama potisnuli dotad popularne, narodne, izvedbe, Jarebice, Sovjaka, Tetreba i drugih mušica koje su motali naši starosjedioci. Moram iskreno napomenuti da, kod mlađih vezača mušica iz moje generacije, jedino se nije izmjenio način motanja krupnih mušica, tkzv. Lampara, koje su naši prethodnici sa Plive, Janja, Sanice, Ribnika koristili za lov pastrmke i lipena do vrlo kasno u noć. Mlađa generacija ih je pravila po istim receptima koje su pravili naši prethodnici. A nazivali su ih popularnim nazivom “Noćne Muhe” ili “Lampare”. Međutim, treba napomenuti da su sve one rađene u drugoj verziji sa krilima.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.