Otvor mušičarenja Kulen Vakuf – Martin Brod (www.unskiribari.com)

Svake godine neki drugi termini za otvor lipena, pa tako i ove. Već prije nekih mjesec dana čuli smo da je otvor na lipena 15.maja.
Po ustaljenoj praksi, dogovori, ko šta nosi, gdje se šta kupuje, nabavljaju se i izrađuju novi setovi mušica… Nekih par dana pred otvor, već smo počeli da shvatamo da će sve to biti uzalud, s obzirom na vremensku prognozu za vikend. Kiša, i samo kiša… Međutim, od odlaska se ne odustaje.
Već u petak 14. maja naša ekipa ide na staro mjesto, nekih 2 kilometra uzvodno od Kulen Vakufa, ispod Pribojskog slapa, mjesta koje je idealno za fly fishing, kao i za varaličarenje.
Dan ranije se ide da bi se postavio kamp (i zato što ne možemo dočekati subotu), i da bi se već po tradiciji odradio rafting od Martin Broda do našeg kampa, kada se ludo zabavljamo, naoružani samo pivom, te polaroid naočalama i digitalnim kamerama kojima svake godine hvatamo kako ribare i ribarske kampove, tako i lipenove u vodi.
Međutim, voda je visoka, i mutna, tako da od fotografisanja lipenova nema ništa, ali se ipak na obalama
podiglo prilično ribarskih kampova da je i to dovoljno da se ponešto zabilježi.
Spuštamo se niz Unu, pozdravljamo sa ribarima. Svi su veseli i opušteni, kako ne bi i bili. Kiša se pred noć pojačava, i svi smo već svjesni da od sutrašnjeg dana i zvaničnog otvora ne možemo očekivati mnogo kada je u pitanju ribolov. S toga vrijeme ispunjavamo sa vježbanjem tehnike zabacivanja u kampu, na prostranoj livadi koja je kao savršena za to.
Veče dolazi, i teferič se nastavlja uz gitaru, roštilj i piće i pjesmu. Malo po malo svi odlazimo u šatore na konak, uz optimizam da nam sutrašnji dan ipak donosi nešto bolje vrijeme.
Subota ujutro, zvaničan otvor mušičarenja .
Po izlasku iz šatora optimizam se gasi. Ali ne i volja da se ostane na vodi. Čitavo jutro uglavnom protiče u zatezanju tendi, popravljanju šatora, loženju vatre i nastojanju da se što manje okisne. Hvala Bogu pripremljeni smo i na to, tako da se i janje ubrzo okreće pod tendom. Poneki od nas odlazi na vodu i pokušava da uhvati nešto. Sve u svemu, jedan lipen i par manjih kalifornijskih pastrmki na leptiricu. Ništa više, ali i manje.
Otvor je otvor, ribolov ipak nije primaran, nego druženje, i zvanično otvaranje sezone mušičarenja 2010. Tako prolazi i čitava subota, skoro bez ribolova, ali uz druženje i veselje.
Nedelja ujutro.
Ovaj put iz šatora se izvlačimo ne vjerujući onom što vidimo. Una se već počela izlijevati iz korita i opasno prijeti našem kampu. Već je prišla na nekoliko metara do prvih šatora i parkiranih automobila. Pravimo na brzinu kafu, i odlučujemo da spakujemo šatore, pokupimo šta imamo i polako krenemo nazad u Bihać.
I šta reći na kraju..?
Ribolova je bilo najmanje, ali je zato bilo teferiča, pjesme, smijeha i rahatluka. I najave nove sezone mušičarenja.
Ovaj put je bilo dobro, malo ribolova a puno teferiča, a drugi put će zasigurno biti obrnuto.
Tako i treba.
Važno je da je sezona počela, pa taman i uz loše vrijeme i vodostaj.
Neka nam bude BISTRO!
Adnan Mujakić
Više slika na stranici Unski ribari

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.