EkologijaNajnovije vijesti

Gradnju na Igmanu i Bjelašnici ne prati infrastruktura

Povodom vijesti o zagađenoj vodi sa izvorišta na Vrelu Bosne
Zajedničkim uzimanjem uzoraka vode s izvorišta Vrela Bosne jučer su ekipe Zavoda za javno zdravstvo i “Vodovoda i kanalizacije” počele odvojeno testiranje ispravnosti vode.
Ima kapacitet
– U našim dosadašnjim analizama koje radimo svake godine od maja do oktobra sve je bilo uredu, tek je posljednja pokazala da voda nije za piće. Podižu se građevine na Igmanu i Bjelašnici, ali, nažalost, tu gradnju ne prati u dovoljnoj mjeri infrastruktura. Ova voda ima svoj kapacitet, njena moć je ograničena i ukoliko kontinuirano bude zagađivana, neće vječno trajati, što znači da svi moramo učiniti više – rekla nam je Nedeljka Ferhatović, sanitarni inžinjer u Zavodu.
Rezultati mikrobiološke analize u Zavodu trebali bi biti poznati za najmanje 48 sati. Osman Delić, direktor JU Zaštićena prirodna područja, kaže da ukoliko rezultati analize budu različiti od onih u ViK-u, tražit će od resornog ministra formiranje neovisne, treće institucije, koja bi
onda uradila svoju analizu.
Moguća žarišta
– Od resornog ministarstva, ViK-a i Kantonalne inspekcije tražili smo da se ispitaju moguća žarišta zagađenja na Igmanu i Bjelašnici, ali i da se utvrdi da li je uzrok zagađenja površinska ili dubinska voda – dodao je Delić.
Stalne dežure
Emir Kepeš, nadzornik na Vrelu Bosne, kaže da je stalno tu s kolegom kako bi upozorili posjetioce da je voda zagađena.
– Neki posjetioci, uprkos tablama sa zabranom i našim upozorenjima, ipak piju vodu. Ljudi su navikli kada dođu da se napiju vode, a sada pomalo sa sjetom gledaju na sve ovo. Posebno se to odnosi na turiste koji dolaze na Vrelo Bosne da se napiju vode – dodaje Kepeš.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.