Web prezentacija Š.R.D. “Bregava” Stolac

Još jedno Udruženje u Bosni i Hercegovini sa svojom web prezentacijom – Športsko ribolovno društvo “Bregava” Stolac
Prezentaciju možete pogledati na www.bregava.net, i sa nje izdvajamo dio o samom Udruženju.

Športsko ribolovno društvo “Bregava” Stolac nakon ratne stanke, 1999. godine ponovno je  krenulo sa svojim aktivnosti na zaštiti i očuvanje rijeke Bregave. Prilikom samog osnivanja bilo nas je nekolicina ribiča, ali sa godinama broj članova se uspješno povećavao. Sada Š.R.D. “Bregava Stolac” broji oko 60 stalnih članova. Pravilnikom o ribolovnim područjima i granicama ribolovnih voda na području Hercegovačko – neretvanske županije-kantona, određene su granice ribolovnih područja, te po istom, ribolovna područja kojim gospodari ŠRD-«Bregava» Stolac, podrazumijeva ribolovne vode:

BREGAVA –  Od granice sa općinom Berkovići (naselje Do) do granice sa općinom Čapljina. Društvo se bavi aktivnostima koje su usmjerene gospodarenju i čuvanju voda, zaštiti i očuvanju ribljeg fonda te okoliša.  Brinemo se ne samo o vodama i ribljem fondu, već i okolišem kojim gospodarimo. Stolac krasi prekrasna priroda, besprijekorno čista rijeka Bregava sa bogatim ribljim fondom. U našim vodama možete pronaći salmonidne ribe poput mekousne, potočne i kalifornijske pastrve i u donjem toku rijeke razne ciplinidne vrste riba.
Poribljavanje rijeke Bregava u proteklim godinama izvršeno je u više navrata. Vlastitim sredstvima izvršeno je poribljavanje sa 2300 komada konzumne potočne pastrve, zatim od ribogojilišta Ljuta-Konjic dobili smo 3000 komada potočne pastrve veličine 3 cm, a donacijom od strane ribolovnog saveza F BiH izvršeno je poribljavanje sa 2200 komada potočne pastrve veličine 12-15 cm,.  Ponovno smo uspostavili suradnju sa Hidrolektranom Trebišnjica koja nam je donirala 10 000 komada mlađi kalifornijske pastrve veličine 5-7 cm koja je ubačena tijekom 12 mjeseca 2009 godine.
Plan je da se u budućnosti vode  godišnje poribljavaju sa cca 9-10000 komada potočne pastve vbeličine 8-10 cm sukladno gospodarskoj osnovi.

Pročitajte i:   Masovna pojava kormorana na obalama rijeke Sane

U protekloj godini društvo je realiziralo niz projekata počevši od sudjelovanja u projektu „Čisto je lijepo“ gdje smo sa Udruženjem za zaštitu i razvoj turizma „TROYA“ izvršili čišćenje obala rijeke Bregave, zatim uređenje turističko-ribolovnih staza i revira, u svrhu uvrštenja rijeke Bregave u ukupnu turističku ponudu općine i šire regije.
Kao što u imenu društva stoji, naše aktivnosti su usmjerene i na područje športa, gdje smo zabilježili značajne rezultate. Š.R.D. “Bregava” organizira razna natjecanja, kojima prisustvuju mnoga društva iz BiH, Hrvatske i drugih država. Ovo društvo ove godine po prvi puta u svojoj povijesti organizira kolo Spin premier lige BiH koje će u budućnosti postati tradicionalno.
Sudjelovali smo na županijskim, federalnim i državnim takmičenjima a najbolje rezultate ostvarili smo na međunarodnom takmičenju u Nevesinju gdje smo jakoj konkurenciji predstavnika iz BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore ostvarili ekipno drugo mjesto i imali smo pobjednika u pojedinačnoj konkurenciji. Ove godine imamo i člana Spin reprezentacije BiH koja će se takmičiti na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Kninu u Republici Hrvatskoj.
Posebno smo ponosni na rad s mlađim kategorijama za koje se održavaju razni tečajevi, „Mala škola ribolova“ te takmičenja za provjeru i usavršavanje stečenog znanja.
Trenutni predsjednik  Š.R.D. “Bregava” je Daniel Babić, a ribočuvarska služba trenutno se sastoji jednog ribočuvara Edo Čerkez.

Pročitajte i:   Gdje su nestale endemske vrste riba u Livanjskom polju?

Godišnje dozvole mogu se izvaditi po sljedećim cijenama:
1.    100 km – osobe od 18-65 godina
2.    50 km – osobe od 14-18 i preko 65 godina, umirovljenike i invalide
3.    25 km – osobe do 14 godina
4.    20 km – dnevna dozvola

Iznos godišnje dozvole uplatiti na žiro-račun udruženja, broj: 3382702200130075 otvoren kod UniCredit banke d.d. Mostar, poslovnica Stolac.

KONTAKTI:
Sjedište: Ul. Hrvatskih branitelja b.b. Stolac
Telefon: 063/361-148, fax.036/853-229
E-pošta:daniel.stolac@gmail.com
Predsjednik: Daniel Babić, tel. 063/361-148
Voditelj ribočuvara: Edo Čerkez, tel.066/967-170
Žiro račun: 3382702200130075 otvoren kod UniCredit banke d.d. Mostar, poslovnica Stolac.

3 thoughts on “Web prezentacija Š.R.D. “Bregava” Stolac

 • 15. Juna 2010. at 09:18
  Permalink

  Pozdrav ribolovackom drustvu Bregava i drago mi je da su se odvazili i na interent stranicu.

 • 15. Juna 2010. at 09:42
  Permalink

  BISTRO

  pozdrav za Danijela i Stočane 🙂 Stolac i Bregava su prelijepi, uvijek su svi dobrodošli, lijepo primljeni i ugošćeni;
  Jedina molba je da revir što prije zaživi tako da i dalje unapređuju onu ljepotu gore što imaju. Prostora ima dovoljno i za revir i za slobodni ribolov; Bregava je jedna od najljepših i najhirovitijih voda koje imamo u BiH, što dokazuje iz jednog ribolova u drugi.
  Želim im još mnogo uspjeha kako osobno tako i u ribolovu;

  BISTRO

 • 15. Juna 2010. at 20:31
  Permalink

  meni su rekli, budi oprezan… ko se jednom u Bregavi okupa, uvijek ce ga zvati sebi… nasmijao sam se i izveo “Banjalucku lastu” u nju…

  i od tad neznam vise ni jesam li Banjalucanin niti jesam li Stocanin, znam samo da me zove i da je sanjam…

  Mala, a mocna je ta Modra rijeka!

  Samo da je nacionalizam ne zagadi….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.