Najnovije vijestiOstale vijesti

Pražnjenje jezera Perućac ugrozit će turističku ponudu

Nivo će biti spušten za 18 metara. Onemogućena plovidba brodićima i splavovima. Upozorenje potencijalnim turistima !

Turistička organizacija Višegrad uputila je pismo potencijalnim turistima koji planiraju krstarenje Drinom nizvodno od mosta Mehmed-paše Sokolovića da će zbog radova na postrojenjima u Hidroelektrani „Bajina Bašta“ u Perućcu od 18. jula do 1. avgusta biti drastično ispražnjeno akumulaciono jezero ovog hidroenergetskog objekta.

Stres za ribu

– Jezero u Perućcu će biti spušteno za 18 metara. Naši stručnjaci će odraditi remontne radove na agregatima. Neophodna je hitna popravka na objektu prema predviđenim vodoprivrednim dozvolama – rekao je pomoćnik direktora za proizvodnju i održavanje HE „Bajina Bašta“ Radisav Matić.

Jedan od najvećih ribnjaka od Goražda do Višegrada, koji se nalazi u naselju Barimo, morat će se iseliti.

– Ribnjak kapaciteta 80 tona ribe spustit ćemo do Žepe tako što ćemo ga zakačiti za motorne čamce. Ovo nije najbolje rješenje jer ribe na taj način doživljavaju stres. Mjesec dana će ovaj ribnjak zajedno sa uzgajalištem biti iseljen – kaže radnik na održavanju ribnjaka Goran Mićević.

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Negoduju ribari

U periodu pražnjenja akumulacije, kroz Višegrad će rijeka Drina proticati svojim prirodnim tokom pa će biti onemogućena plovidba brodićima, a jedan broj splavova sa ugostiteljskom ponudom također će ostati na suhom.

Na ovakav potez uprave HE „Bajina Bašta“ najviše negoduju ugostiteljsko-turistički radnici i ribari zbog nagovještaja loše sezone, kada je u pitanju riječni i nautički turizam kanjonom Drine od Višegrada do Žepe.


2 thoughts on “Pražnjenje jezera Perućac ugrozit će turističku ponudu

  • I umjesto da ovo budu kljucna pitanja na izborima, narod ce se zanimati oko nevaznih imaginarnih pojmova “nacionalnog ugnjetavanja i samoodbrane”… poslije se pitamo kako to da neodgovorni i neobrazovani ljudi sjede na pozicijama gdje mogu odlucivati o bitnim stvarima pa nam puste mulj i pobiju sve… sad moze neko reci “mojne o politici”… izvinjavam se unaprijed… ali ebi ga do kada zatvarati oci?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.