Š.R.D. “Bregava” – Stolac

Nedavno smo vas obavjestili da je ovo Udruženje napravilo i svoju web prezentaciju, a odlučili smo neke segmente sa njihove prezentacije koja se nalazi na www.bregava.net prezentovati i ovde.
Športsko ribolovno društvo “Bregava” Stolac nakon ratne stanke, 1999. godine ponovno je  krenulo sa svojim aktivnosti na zaštiti i očuvanje rijeke Bregave. Prilikom samog osnivanja bilo nas je nekolicina ribiča, ali sa godinama broj članova se uspješno povećavao. Sada Š.R.D. “Bregava Stolac” broji oko 60 stalnih članova.
Pravilnikom o ribolovnim područjima i granicama ribolovnih voda na području Hercegovačko- neretvanske županije-kantona, određene su granice ribolovnih područja, te po istom, ribolovna područja kojim gospodari ŠRD-«Bregava» Stolac, podrazumijeva ribolovne vode:

BREGAVA –  Od granice sa općinom Berkovići (naselje Do) do granice sa općinom Čapljina. Društvo se bavi aktivnostima koje su usmjerene gospodarenju i čuvanju voda, zaštiti i očuvanju ribljeg fonda te okoliša.  Brinemo se ne samo o vodama i ribljem fondu, već i okolišem kojim gospodarimo. Stolac krasi prekrasna priroda, besprijekorno čista rijeka Bregava sa bogatim ribljim fondom. U našim vodama možete pronaći salmonidne ribe poput mekousne, potočne i kalifornijske pastrve i u donjem toku rijeke razne ciplinidne vrste riba.
Poribljavanje rijeke Bregava u proteklim godinama izvršeno je u više navrata. Vlastitim sredstvima izvršeno je poribljavanje sa 2300 komada konzumne potočne pastrve, zatim od ribogojilišta Ljuta-Konjic dobili smo 3000 komada potočne pastrve veličine 3 cm, a donacijom od strane ribolovnog saveza F BiH izvršeno je poribljavanje sa 2200 komada potočne pastrve veličine 12-15 cm,.  Ponovno smo uspostavili suradnju sa Hidrolektranom Trebišnjica koja nam je donirala 10 000 komada mlađi kalifornijske pastrve veličine 5-7 cm koja je ubačena tijekom 12 mjeseca 2009 godine.
Plan je da se u budućnosti vode  godišnje poribljavaju sa cca 9-10000 komada potočne pastve vbeličine 8-10 cm sukladno gospodarskoj osnovi.

Pročitajte i:   Mladi Mostarci čistili plato ispod Starog mosta

U protekloj godini društvo je realiziralo niz projekata počevši od sudjelovanja u projektu „Čisto je lijepo“ gdje smo sa Udruženjem za zaštitu i razvoj turizma „TROYA“ izvršili čišćenje obala rijeke Bregave, zatim uređenje turističko-ribolovnih staza i revira, u svrhu uvrštenja rijeke Bregave u ukupnu turističku ponudu općine i šire regije.
Kao što u imenu društva stoji, naše aktivnosti su usmjerene i na područje športa, gdje smo zabilježili značajne rezultate. Š.R.D. “Bregava” organizira razna natjecanja, kojima prisustvuju mnoga društva iz BiH, Hrvatske i drugih država. Ovo društvo ove godine po prvi puta u svojoj povijesti organizira kolo Spin premier lige BiH koje će u budućnosti postati tradicionalno.
Sudjelovali smo na županijskim, federalnim i državnim takmičenjima a najbolje rezultate ostvarili smo na međunarodnom takmičenju u Nevesinju gdje smo jakoj konkurenciji predstavnika iz BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore ostvarili ekipno drugo mjesto i imali smo pobjednika u pojedinačnoj konkurenciji. Ove godine imamo i člana Spin reprezentacije BiH koja će se takmičiti na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Kninu u Republici Hrvatskoj.
Posebno smo ponosni na rad s mlađim kategorijama za koje se održavaju razni tečajevi, „Mala škola ribolova“ te takmičenja za provjeru i usavršavanje stečenog znanja.
Trenutni predsjednik  Š.R.D. “Bregava” je Daniel Babić, a ribočuvarska služba trenutno se sastoji jednog ribočuvara Edo Čerkez.

Pročitajte i:   Održan Spin Kup 'Busovača 2020'

Godišnje dozvole mogu se izvaditi po sljedećim cijenama:
1.    100 km – osobe od 18-65 godina
2.    50 km – osobe od 14-18 i preko 65 godina, umirovljenike i invalide
3.    25 km – osobe do 14 godina
4.    20 km – dnevna dozvola

Iznos godišnje dozvole uplatiti na žiro-račun udruženja, broj: 3382702200130075 otvoren kod UniCredit banke d.d. Mostar, poslovnica Stolac.

KONTAKTI:
Sjedište: Ul. Hrvatskih branitelja b.b. Stolac
Telefon: 063/361-148, fax.036/853-229
E-pošta: daniel.stolac@gmail.com Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Predsjednik: Daniel Babić, tel. 063/361-148
Voditelj ribočuvara: Edo Čerkez, tel.066/967-170
Žiro račun: 3382702200130075 otvoren kod UniCredit banke d.d. Mostar, poslovnica Stolac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.