Čišćenje rijeke Lašve

Fond za zaštitu okoliša FBiH u suradnji sa općinama pokrenuo je realizaciju projekta čišćenja obala vodotoka u 2010. Godini.
Tim projektom planirane su aktivnosti čišćenja rijeke Lašve u dužini od 11 kilometara. Akcija je počela početkom jula i već su vidljivi rezultati a u to se uvjerio i federalni premijer, Mustafa Mujezinović i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Safet Harbinja.
„Ovo što vidimo u Busovači dobar je primjer i neka bude poticaj da ovakva čista slika ostane, zalagat ćemo se i zakonski da se uredi ovaj dio života u BiH, kroz recikliranje otpada ili neke druge načine“, rekao je prilikom posjete Busovači premijer Mujezinović.
Nakon Busovače, federalna delegacija posjetila je Vitez grad u kojem se također implementira Projekt čišćenja obala vodotoka.
Busovački načelnik, Asim Mekić, naglasio je
volju i želju lokalnih vlasti za uređenjem okoliša:
“Mislim da smo se potrudili puno toga učiniti, sada je na građanima da se pokažu, da ne bacaju smeće jer ne mogu neke svoje frustracije i težini života liječiti u tome. Priroda i rijeka nisu krive. Nas brine kako održati rijeke čistima“, kaže načelnik Mekić.
Podsjetimo, planirano je da akcija traje do kraja kolovoza, a u istu su uključeni sezonski radnici JKP Komunalac, Služba za civilnu zaštitu i Udruženje sportskih ribolovaca Busovača, koje je bilo domaćin današnjeg posjeta na reviru „I.P. OKO“ na rijeci Lašvi.

Pročitajte i:   Općinsko vijeće Drvara: Izmjestiti otpad u roku od 24 sata

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.