Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

GO SDP: Ministarstvo poljoprivrede HNŽ-a stvorilo nered i kaos na Neretvi

(Vijest iz mjeseca juna)
Mostarski Gradski odbor (GO) SDP BiH reagirao je na jučerašnje priopćenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) vezano za neovlašteno sportsko ribarenje u Mostaru.

Naime, navedeno Ministarstvo zaprimilo je prijave od Udruge športskih ribolovaca (UŠR) “Jug 2009”, kako se neovlaštene osobe kreću obalama Neretve i svojim izjavama dovode u zabludu sportske ribolovce koji love ribu na navedenom području.

U priopćenju za javnost navedenog Ministarstva stoji kako je Odlukom o ustupanju
dijela ribolovnog područja – ribolovna zona Mostar, u administrativnim granicama Grada Mostara privremeno pravo korištenja (do 31. prosinca 2010. godine) dobila UŠR “Jug 2009” i to na temelju sporazuma s USR “Blagaj” i SR “Bistro”, tako da su jedino te tri udruge stekle pravo izdavanja i distribucije ribolovnih dozvola za ribolovce koji se bave sportskim ribolovom na području Grada Mostara.

U reagiranju, GO SDP-a Mostar navodi kako je trenutno stanje na Neretvi i odnos između udruga sportskih ribolovaca upravo rezultat rada navedenog Ministarstva i ministrice Vesne Pinjuh, koji nisu ništa uradili na provedbi Zakona o slatkovodnom ribarstvu Federacije BiH nego su navedeni Zakon prekršili više puta, a što je potvrdilo i jučerašnje priopćenje.

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

“Iako je Zakon o slatkovodnom ribarstvu usvojen još 2004. do sada je ministarstvo jedino raspisalo natječaj za dodjelu ribolovnog područja suprotno Zakonu i stvorilo nered i kaos na rijeci Neretvi.

Danas kontrolu na rijeci Neretvi i njezinim pritokama provode ribočuvari koji nemaju položen ribički ispit, kako što je vrlo upitno imaju li IV stupanj obrazovanja poljoprivrednog ili veterinarskog smjera, a što je propisano u čl.39 Zakona o slatkovodnom ribarstvu.

Dakle, ako ne ispunjavaju navedene uvjete ne mogu ni vršiti kontrolu”, stoji i reagiranju SDP, koji pitaju ministricu Pinjuh što je poduzela na pitanju poribljavanja.

“Naime, Elektroprivreda HZ HB u naredne 3 godine neće vršiti poribljavanje Neretve, već će sredstva od poribljavanja uložiti u fantomska istraživanja.

Iako je zakonska obveza vršiti poribljavanje od strane elektroprivreda, očigledno je da ministarstvo više vodi računa o interesima pojedinaca iz ministarstva i Elektroprivrede nego o zaštiti i unapređenju ribljeg fonda u Neretvi.

Naravno, da bi se novac od poribljavanja preusmjerio i provela fantomska istraživanja bilo je potrebno ribolovna područja odnosno vode dodijeliti podobnim udrugama koje će to sve posušiti, a radi se o iznosu od skoro milijun maraka.

Pročitajte i:   Znatiželjni morski pas snimljen kod Trpnja na Pelješcu, ribaru jeo iz ruke

Kako očekivati da ribolovci poštuju zakon kad ga ne poštuje ni samo ministarstvo, a primjera je mnogo”, stoji u reagiranju GO SDP-a Mostar.

(Fena)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.