Najnovije vijestiOstale vijesti

Nevjerovatno, ali istinito: Na gradilištu autoputa kod Bosanske Gradiške pliva na hiljade riba!!!

Sve na svijetu se izvrnulo naopako. Ta rečenica se otme svakom ko dođe na gradilište autoputa u Čatrnji kod Bosanske Gradiške. Mještani i radnici, kantama i mrežama love štuku, šarana, soma, kojih ovdje ima u izobilju, kao da se autoput pretvorio u ribnjak!!!
Hiljade komada ribe različitih vrsta, težine do pola kilograma, zbunili su mnoge. Radnici se pitaju kako je riba dospjela u svježe iskopane kanale, kojima nikada nije tekla rijeka, piše San. Osim onih koji ribu kupe da bi završila u tavi, ima i spasilaca zabrinutih za njihovu sudbinu. Živko Stokić koji živi pored autoputa u Čatrnji kaže da ga je ova pojava šokirala.
“Iz kanala koji se ubrzano isušuju spasio sam hiljade ribe i riblje mlađi. Od kuće donosim vodu u kantama i sipam u ove kaljuže samo da bih spasio što više ribe”, kaže Stokić.
Njegov komšija Ljubo Milivojević već nekoliko dana

kantama ribu ispod nadvožnjaka prebacuje u potoke i obližnje rijeke.
“Trudim se da spasim ribu. Ovo nikada nisam vidio. Kanali nisu spojeni sa rijekom niti bilo kakvom močvarom”, priča Milivojević, pokazujući građevinska kolica kojima prevozi ribu.
Boris Rađen iz Gradiške kaže da su, osim na autoputu, mještani Kozinaca pronašli veliku količinu ribe na njivama, u jarugama, kukuruzištima…
“Nekoliko šarana sam uhvatio sam u šahtu za vodu. Zvuči nevjerovatno, ali je istinito”, tvrdi Rađen, poznati gradiški ribolovac.
U Ribolovnom društvu “Amur” kažu da su iznenađeni velikim količinama ribe izvan rijeka i jezera. Slobodan Golić to pripisuje nedavnoj poplavi.
“Voda je odnijela ribu iz privatnih ribnjaka, rijeka i jezera… Prilikom povlačenja vode, ona je ostala u rukavcima i kanalima. Mnogo je uginulo, jer nije moguće organizovati tako veliku akciju spašavanja ribe”, kaže Golić napominjući da su to radili isključivo pojedinci kao Stokić i Milivojević.

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.