EkologijaNajnovije vijesti

Vrbas i Vrbanja zagađeni fekalijama

Voda na kupalištu rijeke Vrbas kod “Kajak kanu kluba”, “Žuti most” i “Zeleni vir” na Vrbanji zagađena je fekalnim bakterijama, izjavio je Srni načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove administrativne službe grada Banja Luka Novak Petraš.
Petraš je rekao da je analizom sanitarne inspekcije grada Banja Luka i Instituta za zaštitu zdravlja o biološkoj ispravnosti vode na javnim banjalučkim kupalištima utvrđeno da je voda na ovim riječnim kupalištima neispravna.
“Voda je klasirana u takozvanu treću grupu, jer je riječ o fekalnim bakterijama i na ovim područjima nije preporučeno da se građani kupaju”, naveo je Petraš.
On je istakao da su zbog toga juče postavljeni odgovarajući natpisi i obavještenja potencijalnim kupačima da ne koriste ova i druga kupališta na Vrbasu i Vrbanji.
Petraš je rekao da je u toku
kontrola ispravnosti vode i u gradskim bazenima, dodajući da su dosadašnje analize potvrdile potpunu ispravnost vode na gradskim bazenima.
On je precizirao da se na bazenima uzorak vode uzima dva puta nedjeljno, a njegova ispravnost se ispituje u Institutu za zaštitu zdravlja.
Petraš je istakao da inspektori vrše kontrolu i pratećih objekata na bazenima i kupalištima kao što su toaleti i tuševi.
Na podruju grada Banja Luka postoje četiri bazena za kupanje i to: Javno preduzeće “Akvana”, gradski olimpijski bazen “Incel”, Žute zgrade Fortuna- Petrićevac i bazen u naselju Obilićevo.
Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.