Najnovije vijestiReportažeUlovi

Bosna Express: Ljetni blinkeraj

Pola sezone blinkeranja na rijeci Bosni je već odmaklo.
U početku bješe beskrajne kiše, a onda se okrenu na sparinu i žegu…loše pa hajd’.
Za vrijeme kiša i mutne vode sam lovio sa kraja, zabacivao na mjesta gdje inače, po normalnom vodostaju, bude obala tj. gdje palimo roštilj.Klenovi su uzimali tu negdje oko roštilja.
Radile su standarne varke – kruškice sa zvečkom ili mali drvenjaci sitne vibracije.Nije se znalo kad je “cug” već onako, po instinktu, drito vobler u mutnu rijeku pa kad krene…uglavnom, volio bih da se onakve vode i belaji više ne ponove…
I onda krenu žega, iz godine u godinu sve je jača, tako da se “cug”  pomjera duboko u sumrak i kratko traje.Riba je aktivna vrlo kratko ili nikako, i u svakom slučaju je bilo bolje sačekati
noć i provesti malo vremena na pecanju nego stajati na suncu i sparini bez rezultata. 
Na kraju jula i početkom avgusta vrijeme se, kako – tako, ustabili i krenu dobar ribolov.
Počeše udarati dobri klenovi i, tu i tamo, pokoji bucov – standarni ljetni vobleraj i malo brža vuča su u igri.
Početkom sezone sam lovio velike bucove na veće voblere jer su bili željni kalorija, a sada, kada kedera vri u vodi na milijarde, valja smanjiti “varku”, smiriti vibru da se vobler stopi sa jatom kedera.Čini mi se da je najbolje da varalica i nema vibraciju, već samo proklizavanje.
Što se klena tiče, počeo je “lupati” na sve .Ove sezone ga dobijam na voblere od 3 do 8 cm, što je za moja mjesta malo neobično i veoma su krupni…recimo da ulovim dosta krupnije klenove nego bucove.
A inače, po ovoj toploj vodi, iz godine u godinu uvijek tuče sitan bucov, krupniji samac je uvijek dalje u dubini i teže je doći do njega.
Ti krupni najbolje rade kada se hrane za zimu tj.spremaju salo za zimnicu a to je već druga priča – treba sačekati prve hladnije noći, a nećemo se dugo načekati.
Brzo ova ljeta prolaze, čini mi se da su nekad tekla sporije…
Sa vode bogate naftom – Zlatan Starčević – Zlaja

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

One thought on “Bosna Express: Ljetni blinkeraj

  • Svaka cast buraz …….. Steta sto je kratka reportaza bice nadam se i duzih 😉 ……….. Bistro majstore

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.