EkologijaNajnovije vijesti

U dva dana, dva ekološka incidenta na rijeci Bosni

13.08. – Višegodišnji problem u Kaknju♦Otpad iz klaonica u rijeci Bosni prijeti stanovništvu
15.08. – U rijeku Bosnu je, kroz kolektor otpadnih voda, u rejonu bivšeg izbjegličkog naselja “Banlozi”, općina Zenica, rano jutros ispuštena veća količina opasne materije još neutvrđenog sastava.
Životinjski otpad koji je rijeka Bosna donijela do kakanjskih naselja Papratnica i Doboj već danima predstavlja opasnost za lokalno stanovništvo.
Kako nam je rekao Evelin Memić, stručni saradnik za informisanje u Općini Kakanj, ovaj problem se iz godine u godinu ponavlja u ovoj općini, a niko ništa ne poduzima. Ovog puta dopis su, kaže, uputili Federalnoj upravi za inspecijske poslove još 26. jula, no odgovora još nema.
Prema njegovim riječima, sumnja se da otpad dolazi iz
klaonica koje se nalaze uzvodno od ovih naselja.
“Vjerovatno oni cijele godine bacaju otpad, no to se vidi tek u ljeto, kad vodostaj rijeke Bosne opadne. Ujesen i zimi voda vjerovatno odnese sve to. No, veliki je problem što je za vrijeme ljetnih vrućina sva ta zaraza nadomak kućama u spomenutim naseljima”, kaže Memić za Sarajevo-x.com.
Inspektor u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Mirsad Smailagić, potvrdio nam je da su dobili prijavu iz Općine, te najavio kako će iduće sedmice, već u utorak otići na ovo područje kako bi ustanovio ko snosi odgovornost za zagađivanje rijeke.
On je istakao kako ne želi špekulisati o tome ko bi mogao biti odgovoran, dok to ne utvrdi na licu mjesta. Na upit šta se čekalo 20 dana, odgovorio je kako su imali previše posla u drugim gradovima, te da je sad Kakanj došao na red, po prioritetu.
Novo zagađenje rijeke Bosne
U rijeku Bosnu je, kroz kolektor otpadnih voda, u rejonu bivšeg izbjegličkog naselja “Banlozi”, općina Zenica, rano jutros ispuštena veća količina opasne materije još neutvrđenog sastava.
Žitelji naselja uz obalu upozorili su aktiviste udruženja “Akcija građana” kako je nekontrolisano ispuštanje materija opasnih po okolinu sve učestalije, posebno tokom vikenda.
Ogorčeni ponašanjem i inertnošću odgovornih u sprečavanju i kažnjavanju počinitelja žitelji traže od nadležnih institucija da ovoga puta ne dopuste da ovakav zločin prema prirodi ostane prešućen.
Podsjetimo, naš portal je prije dva dana pisao o zagađenju rijeke Bosne na području Kaknja, otpadom iz klaonica koje se nalaze uzvodno od naselja Papratnica i Doboj.
Pogledaj galeriju slika i video klip>>>

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

httpv://www.youtube.com/watch?v=5oKUGLSmgAw

One thought on “U dva dana, dva ekološka incidenta na rijeci Bosni

  • Skoro sam siguran da niko neće proći kao kažnjen ili kao krivac.Oni što treba da osude i oni što ovo rade su ista banda ,to je već viđeno,za istim stolom jedu jagnjad i dijele tal…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.