Poribljavanje rijeke Miljacke

Jučer, 19.08. 2010. godine, članovi Udruženja sportskih ribolovaca “Sarajevo 1906” su poribili rijeku Miljacku iznad brane na Bentbaši pa do Kozije ćuprije.
Ovim činom je otvoren i revir u istoj dužini, na kojem se ribolov može obavljati samo varalicama i mušicama, a princip je “Uhvati i pusti”.
Poribljavanju je, osim članova U.S.R. “Sarajevo 1906” i mnogobrojnih ribolovaca, prisustvovao i načelnik opštine Stari grad, gospodin Ibrahim Hadžibajrić, te ambasador Palestine nj.e. Khaled Alatrash, ambasador Republike Češke nj.e.Tomaš Szunyog i ambasador Republike Slovenije nj.e. Andrej Grasselli, koji su prije toga zasadili lipe u Aleji ambasadora.
Ovo poribljavanje je više experiment U.S.R. “Sarajevo 1906” kojim žele vidjeti da li je svijest ribolovaca u Sarajevu takva da će se pridržavati pravila koja su određena za ovaj revir i da li će se isplatiti ulagati daljnja sredstva u realizaciju planova za gornji tok rijeke Miljacke.
Ukoliko se sačuva riba, ukoliko ribolovci shvate da je za njih dobro imati ovakvu oazu nadomak gradu, onda će U.O. U.S.R. “Sarajevo 1906” nastaviti
realizaciju planova i izvršiti nova, planirana, poribljavanja.
Cijena pojedinačne dozvole, za ribolovce koji nisu članovi U.S.R.”Sarajevo 1906” iznosi 20 KM, ali tu cijenu nisu odredili članovi U.O. Udruženja, nego je ona propisana Zakonom o slatkovodnom ribarstvu.
Članovi U.S.R. “Sarajevo 1906” koji imaju godišnje dozvole, čija je cijena 100 KM, ne plaćaju dnevne dozvole.
U revir je ubačeno oko 500 komada pastrmke dužine od 25 do 35 centimetara koja je nabavljena iz ribogojilišta “Prozor/Rama”.
Ribočuvari Jeleć Mehmed i Zejnilović Tufik će se potruditi i pomoći ribolovcima savjetima, a i obezbjediti provođenje zakonitosti na vodi.Tokom njihovih obilazaka vode, imaće i pomoć policajaca iz Policijske uprave Stari grad.
Ribolov na reviru je dozvoljen od 21.08. (subota)

Pročitajte i:   Važno upozorenje: Hutovom blatu i dalje prijete presušivanje, zarastanje i požari

Malu mrlju na poribljavanje je bacila rijeka Mošćanica kod čijeg je ušća ubačena određena količina ribe – u kristalno čistu vodu rijeke Miljacke, ona je donosila kanalizacionu vodu iz naselja uz njen tok.
Već par godina, pompezno najavljivani projekat “Čista rijeka Miljacka” još tapka u mjestu i umjesto da ovakva poribljavanja imamo u samom srcu grada, da se u Vilsonovom šetalištu održavaju takmičenja u ribolovu, građani Sarajeva u ljetnim danima moraju trpiti nesnosan smrad fekalija koje tok rijeke Miljacke od pola grada prave potpuno mrtvim.

Ovaj gest ribolovaca je pokazatelj da može i mora drugačije, da se moramo drugačije (čitaj: bolje) ophoditi prema našim rijekama.
Jer nije bez razloga indijanski poglavica Seattle 1854. godine uputio pismo američkome predsjedniku u Washington kao odgovor na ponudu da bijelci kupe Indijansku zemlju, sa sljedećim sadržajem, a vezano za vode:

Ta sjajna voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda, već i krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju morate se sjetiti da je to sveto i morate učiti vašu djecu da je to sveto i da svaki odraz u bistroj vodi jezera priča događaje i sjećanja moga naroda. Žubor vode glas je oca moga oca. Rijeke su naša braća, one nam utažuju žeđ. Rijeke nose naše kanue i hrane našu djecu. Ako vam prodamo našu zemlju morate se sjetiti i učiti vašu djecu da su rijeke naša braća, i vaša, i morate od sada dati rijekama dobrotu kakvu biste pružili svakome bratu.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

httpv://www.youtube.com/watch?v=fQK8EVUQidY

7 thoughts on “Poribljavanje rijeke Miljacke

 • 21. Augusta 2010. at 01:40
  Permalink

  Cestitke i da projekt uspije, aBd!

 • 21. Augusta 2010. at 20:37
  Permalink

  Pokažite kako izgleda pravo Udruženje. Cestitka i želja da vam ovaj i drugi projekti budu uspješni.

 • 23. Augusta 2010. at 15:49
  Permalink

  svaka cast na projektu i bistro

 • 24. Augusta 2010. at 14:31
  Permalink

  Ovakve vijesti bude tracak nade.. Svaka cast samo naprijed. Zajedno smo jaci !

 • 24. Augusta 2010. at 17:26
  Permalink

  na osnovu kojeg clana iz zakona o slatkovodnom ribarstvu ( « Službene novine
  Federacije BiH», broj 64/04), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je odredena cijena ribarske dozvole????

 • 24. Augusta 2010. at 18:16
  Permalink

  Bistro, Emina!
  Odgovorio sam ti na stranici Udruženja.Tačnu proceduru ne znam ni ja, ali

  Članak 25.
  Federalni ministar propisuje oblik i sadržaj obrasca dozvole za obavljanje športsko-rekreacijskog ribolova.

  a vjerovatno je prijedlog o cijenama dozvola došao od SRS F BiH, čitajući ovu vijest kako to rade u SRS RS.
  http://www.srsbih.com/web/index.php?option=com_content&task=view&id=160&Itemid=2

  Šta je činjenica – nije USR “Sarajevo 1906” odredilo cijenu, jer na dozvoli piše što piše:

  Dnevna ribolovna dozvola

 • 5. Septembra 2010. at 22:08
  Permalink

  Čast mi je bila učestvovati u ovom projektu nadam se akobogda da ćemo već jednom doći svijesti i imati ljepotu nadomak grada kao sto to neki već imaju . Pogledajte šta ljudi uradiše od rijeke Lašve nek nam budu primjer. nadam se da ćemo i mi imati svoj revir na koji će dolaziti ribari iz svih gradova bih i šire. Bistro !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.