EkologijaNajnovije vijesti

Nakon zagađenja izvorišta rijeke Bosne – Zatvoren kolektor na Bjelašnici

Odvoze se otpadne vode u Hadžiće. Na nekim mjestima istječu male količine, kaže Drnda
Kvalitet vode na izvorištu Vrela Bosne nije ništa bolji u odnosu na prethodna 2-3 mjeseca. Kako nam je kazala Jasminka Simić, rukovodilac Službe za sanitarnu kontrolu vode u “Vodovodu i kanalizaciji”, bakteriološko opterećenje je kontinuirano.
Hidrološka mjerenja
– Naše analize i hidrološka mjerenja pokazuju da nivo zagađenja Vrela Bosne direktno zavisi od padavina jer je teren vodopropustan – kaže Simić.
Otkad je ustanovljeno zagađenje, ekipe ViK-a po nalogu inspekcija popravljaju kolektor Babin do – Hadžići, za koji inspektori pretpostavljaju da bi mogao biti uzrok zagađenja.
Izvršni direktor pogona “Kanalizacije” Nermin Drnda kaže da
trenutno otklanjaju tehničke nedostatke na cijeloj dužini kolektora kako bi u potpunosti bio prohodan. Još na nekim mjestima, kako ističe Drnda, kroz cijevi istječu male količine otpadnih voda.
Dugo traje
– Od Mrazišta pa naniže ViK radi svakoga dana. Sve ovo dugo traje. Pošto ne znamo kada će biti završeno, napravili smo privremeno rješenje. Naložili smo ViK-u da zatvore kolektor, a da cisternama otpadne vode iz gornjeg dijela kolektora, koji dobro radi, voze u kanalizaciju u Hadžiće. Mislim da ovako kanalizacija neće curiti u zemljište dok kolektor ne bude ispravan – kaže Kemal Karić, federalni vodoprivredni inspektor.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.