Na ušću Trebižata u Neretvu u mreži krivolovaca pronađene tri uginule vidre

Članovi Športskog ribolovnog društva ”Bjelave” iz Čapljine jučer su ujutro naišli na zaista nevjerojatan prizor. Na ušću rijeke Trebižat u Neretvu, u čapljinskom naselju Struge, u ribolovnoj mreži pronašli su tri uginule vidre.
Radi se o cijeloj obitelji vidre, jer su u dobro učvršćenoj mreži krivolovaca skončali mužjak, ženka i njihovo mlado, što je još veća šteta po ovu životinjsku vrstu.
”Po svježoj krvi može se pretpostaviti da su vidre stradale tijekom noći. Vjerojatno su išle za ribom ili su u mreži vidjele ribe pa su i one tako uletjele u mrežu.Ovo je zaista žalosno da krivolovci na ovakav način uništavaju sve pred sobom, pa i ove vidre, koje inače obitavaju u čistim vodama.
Zato smo i ostali šokirani kada smo vidjeli
vidre u mreži” rekao je ribočuvar Nedjeljko Spajić, dok sa kolegom Branimirom Čuljkom nemoćno razgledava stradale vidre.
Okupljeni mještani Struga također su bili zgroženi ovim stradavanjem vidra koje se inače teško mogu i vidjeti.
”Ovdje sam preko 40 godina i nikada nisam vidio vidre, a evo sada su stradale tri odjednom. Krivolovcima očito nije stalo ni do čega, pa razapinju svoje mreže preko noći gdje god stignu. Koliko sam upoznat vidre često znaju razderati ribolove mreže i pobjeći, ali je u ovom slučaju i sa ovako čvrstim mrežama to bilo nemoguće” ističe jedan od mještana Struga.
Vijest o vidrama brzo se proširila pa su mnogi dolazili kako bi po prvi puta ,barem ovako i uginule, vidjeli vidre.
”Ovo je nemjerljiva šteta za sve one koji se bore prije svega za čist okoliš, osobito za očuvanje životinja. Ovo je prvi puta u zadnjih pet godina da su se ulovile vidre, što se rijetko može vidjeti. U zadnje vrijeme zamijećeno ih je nekoliko u rijekama Krupi i Trebižatu, ali se nikada nije dogodilo da ih ovoliko odjednom strada. Nažalost, postavljanje mreža je samo prekršajno djelo, a ovo što je urađeno zaista je čisti kriminal. Upoznali smo sve nadležne institucije, a s policijom ćemo pojačati nadzor, kako bi se ovakve situacije izbjegle ili oštro sankcionirale” istaknuo je Josip Pjevac, predsjednik Športsko ribolovnog društva ”Bjelave” Čapljina.
Frano Matić | Večernji list

Pročitajte i:   Otimaju li Banjaluci Vrbas? Prva inicijativa Mladena Ilića

3 thoughts on “Na ušću Trebižata u Neretvu u mreži krivolovaca pronađene tri uginule vidre

 • 24. Oktobra 2010. at 16:44
  Permalink

  Lov ribe na mrežu nije samo prekršaj nego krivično djelo “Protuzakonit ribolov” iz člana 320 KZ F BiH. Samo ako se znaju počinioci krivičnu podnosi nadležna Policijska uprava. A u nekim slučajevima, zbog “efikasnosti” suda bolje vam je prekršajno jer dobiju 400-500 KM kazne , a krivično bude uslovna, ali šta se može. Zato treba izmjena Zakona o slatkovodnom ribarstvu i kazna za ovo djelo od 5.000 do 10.000 KM pa da vidim ko će ga ponoviti?

 • 30. Oktobra 2010. at 16:38
  Permalink

  U istinu smo sami sebi naj veci neprijatelji. Kako rijesiti ovaj problem konstantnog vec i utemeljnenog nemara prema prirodi koja nam pruza priliku i omogcava da uzivamo u nasoj strasti, to jeste u lovu i ribolovu?
  Nekad mi dodje da obucem betmenovu uniformu i povaljam to smece sto se bavi ovakvim stvarima.

 • 31. Oktobra 2010. at 20:09
  Permalink

  fuj… uvijek kažem, za razliku od dosta ribara, da me raduje prisustvo vidri na našim vodama, jer su one dokaz da je ta voda bogata ribom, a ne da će je vidra potamaniti. ne zaboravimo da su vidre milione godina starije od ribara i one dakle nisu razlog smanjenju ribljeg fonda nego sami ribari i industrija. šteta, baš šteta tih životinja. a mrežu ne želim ni da spominjem, to treba pohvatati i isprebijati, kakav sud, nema tu vajde…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.