Prezentacija projekta “Ribarska oaza Lađenica”

Preksinoć je, u prostorijama udruženja sportskih ribolovaca “Sarajevo 1906” i  uz prisustvo zvanica, gostiju i predstavnika medija, upriličena prezentacija projekta “Ribarska oaza Lađenica”.
Pored članova U.S.R., prezentaciji su prisustvovali i Miro Lazović, prof. Rifat Škrijelj, Zlatko Petrović, Džemal Aganović, Osman Delić, Enes Filipović, Dragana Grbić-Hasibović, Damir Petrović…
Od medija, tu su bili novinari federalne televizije, televizije Kantona Sarajevo i Dnevnog avaza.
Članovi Upravonog odbora U.S.R., te predsjednik udruženja, gospodin Miroslav Misita su upoznali prisutne sa onim što je do sada urađeno, te sa problemima sa kojim su se susreli u dosadašnjim aktivnostima.
Prezentiran je idejni projekat i studija, objašnjena namjena buduće “Ribarske oaze” te opravdanost upuštanja u izgradnju iste.
Gospodin Misita je rekao da se opravdanost nalazi u tome što u Sarajevu ima jako mnogo ribolovaca, a najbliža voda za obavljanje rekreativnog ribolova je udaljena najmanje
50 kilometara, da ista ova oaza može biti i mjesto održavanja malih škola ribolova, te takmičenja u ribolovu (lokalnih, međunarodnih) kojim bi bila obogaćena turistička ponuda grada.Takmičarska staza bi bila napravljena po svjetskim standardima, a vodilo bi se računa da istoj pristup imaju i takmičari-invalidi, jer trenutno u Bosni i Hercegovini postoje svega 2-3 staze na kojima takmičari-invalidi mogu obavljati svoja ribolovna takmičenja.
Po svim proračunima, oaza bi nakon izgradnje postala samoodrživ projekat.
Nakon prezentacije, učešće u diskusiji su uzeli i prisutni gosti.

Pročitajte i:   SRD ”Rudar-Kreka” Tuzla: Održan 41. Međunarodni kup Tuzle

Tako je prof. Rifat Škrijelj u svom izlaganju ocjenio projekt kao “odličan” i naveo razloge zbog kojih bi svi nivoi vlasti u Kantonu Sarajevo – od opština, preko Gradske uprave do same vlade Kantona trebali dati podršku realizaciji projekta.

Profesor Škrijelj je povukao paralelu izmedju ovog projekta i jezera Jarun koje je napravljeno pored Zagreba, gdje je bara puna smeća pretvorena u jezero na kojem se sada, osim ribolovnih, održavaju i takmičenja u drugim sportovima na vodi, obavlja rekreativni ribolov te mnoge druge aktivnosti/manifestacije.

Da je Jarun bio isplativ i potreban projekt Zagrebu, dokaz je izgradnja i drugog jezera – Bundek.

Po riječima profesora Škrijelja, ukoliko se ne pokrene ovaj projekt kojem su nosioci volonteri-ribolovci U.S.R. “Sarajevo 1906”, sudbina meandera je da će isti postati još jedna divlja deponija i izvor zaraze.
Nakon izlaganja profesora, prikazane su slike uslikane prošle nedjelje kojim su potvrđene sumnje profesora Škrijelja –  4 nova mjesta na menaderu na kojim je istresano smeće, a na jednoj od tih mini-deponija i kutije sa bojom, te još dosta smeća iz neke od štamparija.

Pročitajte i:   Završen 1. Kup Jadransko-podunavskih zemalja u lovu ribe u disciplini 'SPIN'


Zlatko Petrović je takođe izrazio jako pozitivno mišljenje o projektu te o načinu djelovanja članova U.S.R. “Sarajevo 1906”. Njegovo mišljenje je da ovakav pojekat ne bi smio nailaziti na prepreke bilo koje prirode, pogotovo ne birokratske, jer korist od ovakvog budućeg izletišta će imati svi građani Sarajeva.
Svi učesnici u diskusiji su pozdravili ovu namjeru i način djelovanja članova Udruženja sportskih ribolovaca “Sarajevo 1906”, obećali podršku projektu i izrazili nadu da će ovaj novi pristup djelovanja ribolovnih udruženja pratiti, kako ostala udruženja u Bosni i Hercegovini, tako i nadležne institucije kod relaizacije ovakvih, društvu itekako potrebnih projekata.

One thought on “Prezentacija projekta “Ribarska oaza Lađenica”

  • 30. Oktobra 2010. at 13:06
    Permalink

    Imao sam sreću da prisustvujem prezentaciji ovog izvanrednog projekta za koji se nadam da će biti i realizovan. Posebno sam oduševljen izlaganjem prof.dr. Rifata Škrijelja i njegovom stručnom podrškom projektu.Da nam je više takvih stručnjaka ekološko stanje u BiH bi sigurno bilo mnogo bolje. Puno sreće ćlanovima udruženja u realizaciji ribolovne oaze.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.