EkologijaNajnovije vijesti

Ekološka katastrofa u Konjicu

Ekološki incident pogodio je općinu Konjic
Usljed obilnih kiša podigao se vodostaj rijeka Ljuta i Bijela koje su stotine hiljada kubika smeća s konjičke deponije Vrabac u bujici nanijele u naselja, javlja Federalna televizija.

Tone smeće sada su pred porodičnim kućama kojima se ne može prići, odneseni su prilazni putevi i mostovi, a otpad prijeti i Neretvi.
Obilne kiše stvorile su vještačku akumulaciju ispunjenu smećem na rijeci Bijeloj, a kad je došlo do njezina pucanja, plimni val je smeće raznio kroz cijelo naselje u dužini od 15 kilometara.
Prilazi pojedinim kućama su nestali, bujica je odnijela i dio njiva, a cijeli je kraj prekriven otpadom. Problem je, kažu mještani, što se gradska deponija Vrabac nalazi iznad naselja i na to su već upozoravali općinske vlasti, ali ih niko nije slušao.
Bujica je uništila i most koji je glavna komunikacija prema općinama Nevesinje, Kalinovik i Trnovo, a pripadnici općinske civilne zaštite dijelom su ga sanirali za promet. Ubrzano se radi i čišćenje nanosa smeća. Za sutra je sazvan sastanak svih mještana, a ukoliko općina ne iznađe rješenje za gradsku deponiju, kažu da su spremni na blokade cesta i radikalnije poteze.
Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.