Najnovije vijestiReportaže

Rijeka Miljacka

Ime ove rijeke je postalo sinonim za prljavštinu, zagađenost, smrad…ništa dobro.No, gornji tok rijeke i nije tako prljav, iako i u gornjem toku Miljacka sadrži dosta otpadnih voda – sve kanalizacione vode Pala, Mokrog, sela uz Paljansku i Mokranjsku Miljacku, naselja uz rijeku Mošćanicu, pritoku Miljacke (ove godine sam bio svjedokom da je sva voda rijeke Mošćanice ustvari fekalna/otpadna voda) završavaju u njoj.Uprkos tome, kanjon rijeke iznad Sarajeva ima ribe.Čak i raka.O rijeci piše Kenan Hajdarević
Miljacka je rijeka u središnjoj Bosni a najvećim dijelom protiče kroz Sarajevo. Duga je 36 kilometera. Miljacku sačinjavaju najvećim djelom dvije istoimene rijeke a to su Paljanska i Mokranjska Miljacka. Paljanska Miljacka izvire u Palama (Begovina) i duga je oko 13 km, a Mokranjska Miljacka izvire u Mokrom (Kadino Selo) i duga je oko 20,5km. Nekoliko kilometera istočno od Sarajeva u selu Dovlići, ove dvije pritoke se spajaju u Miljacku. Miljacka dalje teče u Sarajevo, odakle nastavlja svoj put prema rijeci Bosni u koju se uliva u naselju Butila i duga je 21,5 km. Njene najveće pritoke su Bistrica, Repašnica, sa lijeve, a Lapišnica, Mošćanica i Koševski potok sa desne strane. U gornjem toku teče kroz klisurastu dolinu dok njezine glavne sastavnice Mokranjska i Paljanska Miljacka koje nastaju iz kraških vrela u svojim donjim tokovima usjekle su duboke kanjonske doline.
Gornji tok rijeke Miljacke (od Kozije ćuprije prema Palama) koliko sam vidio i sa čim sam se susretao je naseljen raznim vrstama divljači. U skoro nepristupačnim kanjonskim predjelima korita rijeke nerijetko sam zaticao

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

lisice,  zečeve, poznata medvjedica sa svojim mečetom, vidre i mnogobrojne divlje patke. Rijeka je nekad bila bogata sa nekoliko vrsta ribe, od kojih su poznatije potočna i kalifornijska pastrmka, kljen i mrena. Danas su te vrste mnogo razrjeđene, skoro pa nestale svakakvim ribolovom i krivolovom. Zatekne se tek poneka pastrmka ili kljen a mrena nije ulovljena već odavno. Trenutni riblji fond Miljacke sačinjavaju: sapača (potočna mrena), plisa, gaga te poneka rijetka pastrmka ubačena od strane opštine Stari Grad i U.S.R. “Sarajevo 1906”  u akcijama poribljavana rijeke, a koje su uspjele da prežive među desetinama sportskih i nesportskih ribolovaca ili krivolovaca.
Nepostojanjem adekvatnog zakona o ribolovu te nemarom ribočuvara, ubačena riba bi bila izlovljena nakon 3-5 dana. Teren za ribolov je raznolik, posebno u gornjem toku, tako da je na tom terenu ribolov moguć raznim tehnikama. A najuspješniji sistemi su varaličarenje i ribolov udicom na plovak. Mušičariti je moguće samo na nekoliko terena jer nema mnogo razljeva pogodnih za mahanje i izbacivanje mušice.
Dojnji tok Miljacke (od Kozije ćuprije do ušća) se smatra zagađenim. Niti na jednom području nema evidentirano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda naselja niti industrije što u konačnici ima direktno upuštanje otpadnih voda u vodotok Miljacke. Najveće zagađenje Miljacka prima od grada Sarajeva, a evidentirana su tačkasta zagađenja i direktno ulivanje industrijskih otpadnih voda. Premda grad Sarajevo prikuplja otpadne vode kanalizacionim sistemom, one u rijeku Bosnu dospijevaju bez prethodnog prečišćavanja. Na žalost, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda grada Sarajeva smješteno u Butilama nije u funkciji, što znači da rijeka Bosna direktno prima otpadne vode grada Sarajeva. Kako sama rijeka tako se i riblji fond smatra zagađenim, te riba iz tog područja nije preporučljiva za konzumiranje. Na veliko čudo dojnji tok rijeke je mnogo bogatiji ribom od gornjeg, gdje su ulovljeni i primjećeni mnogi primjerci kalifornijske i potočne pastrmke ili kljena. Također su nerijetko na udici završavali i lijepi primjerci škobalja, a na Skenderiji je ulovljen i jedan lipljen težine 570 gr.No, granica do koje se u rijeci Miljacki može naći ribe je most Suade i Olge (Vrbanja most) – nizvodno od mosta se može naći pokoja mutant gaga.
Nadati se da će projekat “Čista rijeka Miljacka, koji je pokrenula opština Centar zaživjeti i realizovati se čim prije.Ideja je dobila jednodušnu podršku svih budućih partnera u projektu, koja je u decembru 2008. godine rezultirala potpisivanjem protokola o međusobnoj saradnji i učešću u realizaciji projekta „Čista rijeka Miljacka“. Protokol su potpisali predstavnici opština Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Pale i Istočni Stari Grad, Kantona i Grada Sarajevo, Grada Istočno Sarajevo i agencije SERDA.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.