Rijeka Željeznica

Željeznica je rijeka u središnjoj Bosni.
Nastaje od Godinjskog i Hrasničkog potoka. Oba potoka izviru u podnožju planine Treskavice i spajaju se kod sela Turovi, opština Trnovo. Dužina rijeke željeznice od izvora do ušća izmjerena je oko 27 km, a ulijeva se u rijeku Bosnu. Njene veće pritoke su Crna Rijeka koja izvire ispod obronaka Jahorine i Trebevića, a u Željeznicu se ulijeva kod Trnova, rijeka Bijela koja je desna pritoka rijeke Željeznice, a izvire ispod obronaka Jahorine i Trebevića.Rijeka Bijela se U Željeznicu ulijeva kod sela Kijevo. Pritoka Željeznice je i Kasindolski potok.
Rijeka Željeznica, u prelijepom i atraktivnom šumskom ambijentu, u svom toku ima bezbroj brzaka i virova.
Na rijeci Željeznici, na lokalitetu ispod sela Bogatići, nalazi se izuzetno lijep i rijedak prirodni fenomen, poznat pod nazivom
“Kazani na Željeznici”. Kazani predstavljaju najatraktivnije mjesto u kanjonu Željeznice. Na ovom lokalitetu voda je dugim nizom godina, jakim kretanjem i materijalom koji nosi, izdubila u svom dnu, u stjenovitoj podlozi, okrugla udubljenja, kazane – lonce, te se ima utisak kao da na tim mjestima voda ključa. Kazani su duboki od pola do jednog metra, promjera 30 do 70 cm, i često se susreću u koritu rijeke. Ovaj vrijedan prirodni fenomen ujedno predstavlja značajnu turističku atrakciju.
Na Željeznici je napravljeno vještačko jezero izgradnjom hidro-elektrane u Selu Bogatići koja je puštena u pogon 1947 god.Ove godine (2010) došlo je do aktivacije klizišta iznad same brane te su popucali potporni zidovi i zbog toga je brana otvorena.Trenutno su radovi na sanaciji nastale štete.
Željeznica skoro čitavim svojim tokom protiče kroz naseljena mjesta. Zbog nedovoljne brige o okolišu ova rijeka je vrlo zagađena. Danas se ne preporučuje ni kupanje u Željeznici, a najveći zagađivač rijeke je grad Sarajevo.
Rijeka Željeznica je od 70-ih do početka 90-ih godina bila bogata ribom i u njoj je bilo moguće uhvatiti: mladicu, potočnu pastrmku, lipljena, kljena, mrenu, škobalja. Danas su te vrste ribe gotovo nestale u Željeznici. Neadekvatnim postojećim zakonom o ribolovu te nemarom takozvanih ribolovaca prema ribljem fondu rijeke, doveli su do nestanka mladice, i istrebljenju potočne pastrmke i lipljena.
Rijeka Željeznica ima terene pogodne za upražnjavanje svih tehnika ribolova. Po proporcijama i obliku rijeke najuspješnije se lovi na varalice i udicom na plovak (na dozvoljene vrste riba tom tehnikom). Također ima i dosta dijelova rijeke koji su idealni za mušičarenje.

Pročitajte i:   UG ‘Bistro!’: Poziv na 6. Štukijadu na jezeru Starača u Ilijašu

Piše: Kenan Hajdarević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.