J.P. Park prirode ‘Hutovo Blato’ pred gašenjem

“Zbog stalnih umanjenja sredstava i neprovođenja financijskog plana od strane osnivača tj. Vlade HNŽ-a J.P. Park prirode Hutovo Blato dovedeno je u potpunu blokadu. Stanje je izuzetno teško i neizdrživo, ili točnije krajnje dramatično , jer ukoliko se nešto žurno ne poduzme mi smo pred gašenjem tj. potpunom likvidacijom. Već su vidljive ogromne i dalekosežne posljedice po biljni i životinjski svijet ovog Ramsarskog područja, jedinstvenog u BIH, a i dosta šire ”, dramatično je upozorenje Nikole Zovke, ravnatelja J.P Park prirode ”Hutovo Blato“, bisera prirode koji je još 2000 godine upisan u Ramsarski popis međunarodno važnih vlažnih staništa pri UNESCO-vom direktoratu u Parizu.
Usporedbe radi, u tom Ramsarskom popisu je 150 močvarnih staništa u svijetu koji su od posebnog značaja za cjelokupno čovječanstvo, piše Večernji list. A baš je 2000 godine tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija zahvaljujući Parku prirode Hutovo Blato potpisao sporazum o pristupanju BiH Ramskarskoj konvenciji. To je tada bio jedan od uvjeta približavanja BiH institucijama Europske unije. I umjesto boljitka to je potpisivanje za Park prirode Hutovo Blato bilo samo početak
jedne velike agonije.

Po pravilima Ramsarskog ugovora zabranjen je lovni turizam, koji je za Hutovo Blato bio i najveći izvor prihoda te dobra podloga za njegovo ”preživljavanje“. Agonija se nastavlja 2007 godine, kada Vlada HNŽ-a, kao osnivač i potpuni vlasnik svega što je vezano za J.P. Park prirode Hutovo Blato, kreće u smanjenje sredstava namijenjenih ovom javnom poduzeću i ogromnom prostoru Parka prirode.

Od te 200. godine do danas Vlada HNŽ-a nam je u nekoliko navrata ukupno umanjila sredstva za čak 70% pa smo dovedeni u bezizlaznu situaciju. Tako je financijski plan za 2010. godinu realiziran svega 32%, što je ispod svakog normalnog razuma. A baš je županijski ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša usvojio isti taj financijski plan za prošlu 2010 godinu, a onda nam Vlada HNŽ-a donira tek trećinu od tog iznosa. Uputio sam desetke dopisa i zamolbi, ali nikada nismo dobili ni obične odgovore, a kamoli pomoć Vlade HNŽ-a, tj. našeg osnivača. Naše minimalne mjesečne potrebe za 18 djelatnika, menadžment i ostale obveze su oko 30 000 KM, a Vlada HNŽ-a nam dotira jedva 9 000. To je zaista žalosno, pa smo bili primorani na neplaćeni odmor poslati sve lovočuvare. A to je onda razbilo svaku obranu i zaštitu Parka prirode Hutovo Blato jer su ti ljudi i njihove obitelji dovedeni na rub egzistencije. Stoga su u zadnje vrijeme, nažalost, prisutni devastacija Parka prirode i povećani krivolov. Situacija je zaista alarmantna” rekao je za Večernji list ravnatelj Zovko.
Dodaje kako je ovom teškom situacijom pred izumiranjem ”posljednja močvara na kršu na Planetu“, kako Park prirode Hutovo Blato nazivaju domaći i međunarodni ekolozi i ljubitelji prirode.
Hutovo Blato godišnje posjeti na tisuće turista, izletnika i ljubitelja prirode, a ovdje je 2007. godine održano i Svjetsko klupsko ribolovno prvenstvo. Da bi situacija bila još teža J.P. Park prirode Hutovo Blato su zbog ranijih dugovanja i presuda sudskim rješenjem blokirani žiro računi. Stoga se i motel ”Karaotok“ morao dati u iznajmljivanje, ali ni od toga nema sredstava za plaće dvadesetak djelatnika. Lovočuvari su na čekanju, a preostali djelatnici rade skoro kao volonteri.
Mnogi od nas za protekle blagdane svojim obiteljima nisu mogli priuštiti niti kilo mesa, za razliku od onih koji su nas doveli u ovu agoniju. Stoga ćemo ići prosvjedovati županijskom premijeru i Vladi HNŽ-a koja je ugrozila naše egzistencije“ poručuje jedan od lovočuvara ”na čekanju“.
Pročitajte i:   ZAGREBAČKI VELESAJAM: Sve najbolje s područja lova i ribolova na jednom mjestu - '6. Dani lova i ribolova'

2 thoughts on “J.P. Park prirode ‘Hutovo Blato’ pred gašenjem

  • 19. Januara 2011. at 00:11
    Permalink

    pa jel ista moze opstat na ovom svijetu u p.m dokle vise …..joj drzave i k…. dzaba se samo nervira cojk

  • 19. Januara 2011. at 14:27
    Permalink

    Ovo nije nista cudo kad je u pitanju Vlada HNK. Nije ovo prvo sto su unistili jer njima nista nije sveto. Isti slucaj je i sa Narodnim pozoristem i jos mnogo drugih institucija u HNK. Isto tako unistavaju sve vode u kantonu, sad i lovista jer pocinje isti scenario, zabrana lova i prodaja. Zakoni su doneseni 2004. godine, a sad je 2011. sta su radili 7 godina? To su debili, njih interesuju samo pare i nista vise. Prvo zabrane ribolov, pa raspisu Konkurs sa milion nelogicnosti, pa kad vide sta su uradili daju udruzenjima vode na godinu dok pripreme novi Konkurs. Sad zabranjuju lov i isto ce napraviti. Nijedno preduzece na podrucju Jablanice nema koncesiju, a svi vade granit niko nista, svi vade sljunak, a drzava od toga nema ni feninga za konsesije i niko nista. Tu se ne udara jer ih cuvaju lopovi iz stranaka na vlasti. Ukradena riba se prodaje pored magistralnog puta i to moze samo u HNK. Pa sta rade inspekcije i zasto primaju plate. Je li ih imalo stid svakog mjeseca podici platu nizasto. Ali nemamo se sta buniti, narod ih bira vec 20 godina i onda kasnije “laje” na njih. Trazili ste “evo vam ga”! Bar se tu ne osjecam krivim! Ode ovo u politiku, ali sta ces kad nam bilmezi zivot kroje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.