Obavještenje sa Vanredne skupštine U.G. O.S.R. “Konjic”

“Sa Vanredne skupštine Udruženja građana “Organizacija sportskih ribolovaca Konjic” ribolovci poručuju svima da će udruženje opstati, da ćemo pobijediti na konkursu i nastaviti svoj stoljetni rad” – poruka je konjičkih ribolovaca
Na početku Vanredne skupštine, koja je održana u srijedu, 19.01. 2011. godine, izabrano je radno Predsjedništvo Skupštine u kojem su izabrani delegati: Mitko Pirkić i Nihad Alikadić.
Za zapisničara Vanredne Skupštine izabran je član udruženja Goran Vajzović.
Skupštini je prisustvovalo 21 delegat od ukupnih 28 delegata “OSR Konjic”.
Također, Vanrednoj skupštini kao gosti su prisustvovali i članovi Udruženja građana “Bistro!”, Bosna i Hercegovina, kojima je pripala čast da svojim izlaganjem otvore Vanrednu skupštinu U.G. O.S.R. Konjic
Na početku Skupštine Predsjednik je iznio dnevni red Skupštine:
1. Upoznavanje članova sa situacijom u vezi raspisanog konkursa za dodjelu voda od strane Ministarstva.
2. Izvještaj komisije U.O. o zatečenom finansijskom stanju u UG OSR Konjic.
3. Upoznavanje članova sa radom nove uprave u proteklom periodu.
4. Prijedlog mjera u vezi raspisanog konkursa za ustupanje dijela ribolovnog područja-ribolovne zone na korištenje davanjem ribolovnog prava na području Hercegovačko-neretvanskog kantona
Dnevni red je dat na glasanje, te je isti jednoglasno usvojen.
Uvodnu riječ je iznio Predsjednik Udruženja Jahura Dženan koja se najviše odnosila na raspisani konkurs za ustupanje dijela ribolovnog područja-ribolovne zone na korištenje davanjem ribolovnog prava na području HNK-a kantona, problemima na koje je OSR “Konjic” naišao u prikupljanju dokumentacije za konkurs sa posebnim akcentom na pismo podrške od strane lokalne zajednice tj. Općine Konjic i načelnika Općine Konjic.
Predsjednik Jahura Dženan je potom predao riječ Predsjedniku komisije U.O. Hrabrenu Kapiću uz napomenu da nakon njegovog izlaganja o zatečenom finansijskom stanju u OSR Konjic prilikom primopredaje od stare uprave, te će se potom delegati i članovi izlagati i predlagati mjere o
raspisanom konkursu za ustupanje dijela ribolovnog područja-ribolovne zone na korištenje davanjem ribolovnog prava na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pročitajte i:   Bilećko jezero: Radoslav Kecojević ulovio soma od 92 kilograma

Izvještaj od strane Predsjednika komisije U.O. Hrabrena Kapića je bio po pitanju finansijskih pokazatelja koji su zatečeni prilikom primopredaje u OSR Konjic i napravljenom pregledu poslovanja OSR-Konjic u 2010. godini.

Nakon izlaganja delegati Skupštine su raspravljali o zatečenom stanju, o raspisanom konkursu za dodjelu voda, o prijedlogu mjera koje trebaju biti poduzete kako bi se na vrijeme skupila sva potrebna dokumentacija i kako bi udruženje uspješno izašlo na konkurs.

Jedan od prijedloga je bio da se svi prisutni na Vanrednoj skupštini kako delegati tako i članovi OSR Konjic odmah potpišu na listu potpisa kao peticiju lokalnoj zajednici Općine Konjic kao i načelniku Općine Konjic čemu se odmah i pristupilo.

Jedan od razloga zašto ovo da se uradi je bila informacija da lokalna zajednica na čelu sa načelnikom Općine Konjic ne želi da dadne pismo podrške iz razloga koji su naveli kao nesređena finansijska situacija u OSR Konjic, a u stvari radi se o interesu lokalnih moćnika koji kroz upravljanje vodama na području Općine Konjic vide finansijsku dobit, a koje riblji fond i njegova zaštita kao i samo u tom smislu postojanje OSR Konjic uopšte ne zanima.

Poslije ovoga dat je drugi prijedlog da se sa prikupljanjem potpisima nastavi i u narednim danima te da se u petak 21.01.2011. godine postavi Info pult na Trgu Državnosti Alije Izedbegovića te da se od svih građana Općine Konjic koji žele svojim potpisom dati podršku OSR- Konjic isti prikupe i da se na taj način izvrši pritisak na lokalnu zajednicu koja nakon 85 godina postojanja i upravljanja vodama na području Općine Konjic udruženju građana OSR-Konjic ne želi dati pismo podrške.

Pročitajte i:   Obavještenje iz USR Krušnica 1936 iz Bosanske Krupe

Obadva prijedloga su data na glasanje i jednoglasno su usvojeni.

Nakon rasprave delegata predložen je i treći prijedlog da svojim prisustvom u što većem broju ribari u ponedjeljak 24.01.2011. godine se mirno okupe ispred Općine Konjic i daju podršku OSR-Konjic za pismo podrške. Prijedlog je jednoglasno usvojen.

Jedna od samih pozitivnih strana Vanredne skupštine OSR Konjic jeste i prisustvo velikog broja članova OSR Konjic koji je nakon prebrojavnja potpisa iznosio 167 članova, koji su jednoglasno podržavali predložene mjere, te i samo prisustvo velikog broja starih ribara Vanrednoj skupštini koji su dali bezrezervnu podršku novoj upravi i njenom daljnem radu, uz nadu da bez obzira na sve probleme na koje OSR Konjic u ovom periodu ima kako zbog problema koje je ostavila stara uprava i okretanje leđa od lokalne zajednice u kojoj sjede isti ljudi iz stare uprave OSR Konjic da će udruženje građana OSR Konjic opstati i nastaviti svoj sa pravom se može reći stoljetni rad.

Sa Vanredne skupštine Udruženja građana “Organizacija sportskih ribolovaca Konjic” ribolovci poručuju svima da ćemo mi opstati, da ćemo pobijediti na konkursu za ustupanje dijela ribolovnog područja-ribolovne zone na korištenje davanjem ribolovnog prava na području Općine Konjic i nastaviti svoj stoljetni rad i dovesti ovo naše i udruženje svih ribolovaca Bosne i Hercegovine koji vole Neretvu, koji vole Boračko jezero, koji vole Jablaničko jezero na pravo mjesto što nam je svima i cilj.

BISTRO IZ KONJICA SVIM RIBARIMA U BiH

8 thoughts on “Obavještenje sa Vanredne skupštine U.G. O.S.R. “Konjic”

 • 21. Januara 2011. at 16:03
  Permalink

  imate punu podršku od prijatelja iz Jablanice…..BISTRO

 • 21. Januara 2011. at 16:43
  Permalink

  Samo naprijed komsije!

 • 21. Januara 2011. at 19:00
  Permalink

  Iako sam imao čast lično upoznati ovu mladu ekipu koja je spremna krenuti u obračun sa svim nepravilnostima, koje sada koči jedino nedostatak sluha načelnika i opštine, hoću da im i ovde poželim svu sreću zbog volje, a i nade koju su probudili kod mene – da jos nije sve izgubljeno i da se svako malo nadju ti mladi momci koji ne zale potrositi svoje licno (bilo sta) za opste dobro.
  Neka je bistro i sretno!

 • 21. Januara 2011. at 22:05
  Permalink

  Samo naprijed ” momci ” Želim vam da postignete pun uspjeh u svojim ciljevima. Pozdrav BISTRO !

 • 22. Januara 2011. at 09:45
  Permalink

  Nedajte nasu Neretvu! Svi smo uz vas!

 • 24. Januara 2011. at 10:29
  Permalink

  BISTRO

  podrška i iz Čapljine od ŠRD “Bjelave”, čuvajmo našu Neretvu na sreću svih nas. Samo ribari i mogu ovo riješiti

  BISTRO

 • 3. Februara 2011. at 09:28
  Permalink

  Samo privatizacija voda moze sacuvati riblji fond…..kakvo udruzenje i gluposti..ko da lovu neka gazduje vodom to sto udruzenje nije u stanju da to uradi uradice neko…naprave revir u Glavaticevu i Konjicu a niko ga ne cuva…i nema ribe…..i plus se riba izlovljava podvodnim muhama i ikrom….sramota…..

 • 7. Februara 2011. at 12:12
  Permalink

  Bistro. Sve cestitke novom rukovodstvu i nadam se da cete se izbriti sa dugogodisnjom nepravdom.
  SAMO NAPRIJED

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.