Najnovije vijestiOstale vijesti

Potpisivanje Sporazuma između Grada i organizacija civilnog društva

Sporazum između Grada Sarajeva i organizacija civilnog društva koje djeluje na području grada, jednoglasno podržan od strane Gradskog vijeća na sjednici održanoj u decembru, bio je povod susretu zamjenika gradonačelnika Miroslava Živanovića sa predstavnicima ovih organizacija, koji je održan 03. 02. 2011. godine. Tokom susreta, predstavnici 65 organizacija civilnog društva potpisali su Izjavu o pristupanju Sporazumu, nakon čega će svaka organizacija dobiti original Sporazuma na potpis.
Jedan od zaključaka je i formiranje radne grupe koja će se baviti unapređenjem Sporazuma, utvrđivanjem načina i dinamike rada, kao i daljim aktivnostima na provođenju ovog dokumenta kako bi Grad sa organizacijama civilnog društva uspostavio i provodio jasne, efikasne i transparentne procedure međusobne saradnje i partnerstva, u cilju jačanja

lokalne samouprave i sudjelovanja građana u vršenju poslova od javnog značaja.
Inače, pristupanje Sporazumu je otvoreno za sve zainteresirane organizacije civilnog društva koje djeluju na području grada Sarajeva.
Ovaj dokument svjedoči o spremnosti Grada Sarajeva i njegovih institucija da unaprijedi, intenzivira i ostane posvećen daljem razvoju saradnje sa civilnim društvom. Ovaj dokument za nas zajedno predstavlja jedan novi bitan korak boljeg i kvalitetnijeg odnosa između javnog i civilnog sektora, ali i poslovnog, kojeg svakako treba uključiti u ovu komunikaciju“, istaknuo je Živanović.
U osnovi ovog dokumenta, nastavio je Živanović, je saradnja, redovna komunikacija, zajedničko formulisanje i vođenje javnih politika, zajedničko lobiranje i zagovaranje boljih rješenja, zajednički nastup prema međunarodnoj zajednici, a ujedno, predstavlja i preuzimanje veće odgovornosti u oblasti saradnje i komunikacije gradskih organa i građanki i građana.

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Živanović je ovom prilikom najavio izradu Strategije razvoja Grada Sarajeva, koji će odrediti ključne strateške i sektorske ciljeve grada. Tokom izrade ovog strateškog dokumenta formirat će se gradski razvojni forum, radne grupe i tijela, u čijem radu će biti angažovane organizacije civilnog društva. „Ovo će biti prva prilika da jasno i nedvosmisleno pokažemo koncept naše buduće saradnje“, kazao je dogradonačelnik.

U diskusiji koja je uslijedila, predstavnici nevladinog sektora iznijeli su niz prijedloga koje bi trebalo uključiti u Sporazum u cilju njegovog efikasnijeg djelovanja. Također, pozdravili su donošenje ovog dokumenta koji predstavlja pozitivan pomak i jedan novi vid saradnje uopće, a ne samo između Grada Sarajeva i organizacija civilnog društva.

Ovaj sporazum su potpisali i U.S.R. “Sarajevo 1906” te U.G. “Bistro!”, Bosna i Hercegovina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.