Iz svijetaNajnovije vijesti

Japan obustavio ovogodišnji lov na kitove

Japanski dužnosnici objavili su da je njihova zemlja zaustavila svoju godišnju kitolovačku ekspediciju iz sigurnosnih razloga, nakon višetjednih sukoba s američkom ekološkom skupinom Sea Shepherd (Morski pastir), izvijestio je u srijedu američki javni radio NPR.
Komercijalni lov na kitove zabranjen je od 1986., no svake godine Japan šalje svoje kitolovce u vode oko Novog Zelanda i Antarktika, koristeći dio međunarodne konvencije koja dopušta ubijanje kitova radi znanstvenih istraživanja.

Japansko priopćenje uslijedilo je nakon sukoba s ekološkom skupinom Sea Shepherd, koja je svojim plovilima tjednima slijedila japanski kitolovac “Nisshin Maru” i blokirala njegovu krmenu rampu, sprječavajući japanske ribare da ukrcaju ulovljene kitove.

Japan je suspendirao svoj lov 10. veljače, no za sada nije jasno hoće li
kitolovački pohod, koji obično završava sredinom ožujka, biti trajno opozvan. “Uzimajući sigurnost kao prioritet, flota je za sada zaustavila znanstveni kitolov. Mi trenutno razmatramo što dalje činiti”, izjavio je dužnosnik japanske agencije za ribarstvo Tatsuya Nakaoku.
Kapetan Paul Watson, zapovjednik broda “Steve Irwin” udruge Sea Shepherd, s nevjericom je primio vijest o suspenziji japanskog kitolova, rekavši da je japanski brod plovio u vodama daleko od lovišta. “Ako je to istina, onda to pokazuje da su naša taktika i strategija uspješne”, ipak je zaključio Watson. “Ne mislim da su dobili više od 30 kitova, uopće nisu dobili puno kitova”, dodao je.

Pročitajte i:   USR Kiseljak: Poziv na 1. Spin Kup povodom dana Općine Kiseljak

Udruga Sea Shepherd maltretirala je kitolovce posljednjih nekoliko godina, postavljajući svoje brodove i gumenjake između brodskih harpuna i kitova te bacajući smrdljive bombe i bombe s bojom na brodove za kitolov. Njihova taktika je i bacanje konopaca da bi se onesposobili brodski propeleri.Bliski susreti plovila Sea Shepherda i kitolovaca, uz opasno manevriranje i vodene topove s japanskih brodova, najatraktivniji su dijelovi popularnog “reality show” programa o hrabrim zaštitnicima kitova “Whale Wars” (Ratovi kitova), koji se emitira na američkoj kablovskoj televiziji Animal Planet.

Sea Shepherd je ove godine u svoju flotu uključio gliser “Gojira”, koji je zamijenio sličan gliser uništen prošle godine u naletu japanskog kitolovca.

Aktivisti udruge proteklih su tjedana stalno okruživali dva od tri harpunerska broda japanske flote, ometajući njihovu popunu gorivom i onesposobivši propelere broda “Yushin Maru”. The Financial Times je izvijestio da dok Japan lovi kitove prema odredbi konvencije o znanstvenim istraživanjima, puno kitova mesa završi na tržištu, također prema odredbi konvencije koja traži da “resursi istraživanja ne propadaju”. (Fena)

Pročitajte i:   Znatiželjni morski pas snimljen kod Trpnja na Pelješcu, ribaru jeo iz ruke

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.