Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

FOJNICA: Otvorena sezona ribolova na potočnu pastrmku

U nedjelju, drugog dana vikenda, u organizaciji Udruženja građana sportskih ribolovaca “Fojnica” iz Fojnice upriličeno otvaranje sezone ribolova na potočnu pastrmku na vodama općine Fojnica. Iako je bilo snijega visine petnaestak centimetara to nije omelo brojne ljubitelje ribolova da uživaju u početku otvaranje sezone ribolova na potočnu pastrmku. Sunčan dan i lijepo vrijeme izmamilo je brojne ljubitelje ribolova. Njih nekoliko stotina se okupilo uz lijevu obalu rijeke Fojnice u naselju Nadbare nizvodno od Fojnice oko četiri kilometra. Na svakom koraku grupe ribolovaca oko vatre i roštilja uz hranu i piće. Širio se miris mesa sa roštilja a muzika je treštala sa svih strana.

Kako je za Fojnica online kazao predsjednik UG SR “Fojnica” iz Fojnice Ajdin Imamović iako je prije samog otvaranja sezone ribolova u rijeku Fojnicu posijano oko stotinu kilograma konzumne pastrmke niko od ribolovaca nije upecao ni jednu ribu. Iako je bilo pedesetak pokušaja da se upeca pastrmka iz rijeke Fojnice na lokalitetu otvaranja sezone ribolova niko nije imao sreće da upeca ribu. Roštilji, kotlići, sačevi i riba iz konzerve su bili siguran ulov. U grupi od desetak članova Upravnog odbora društva među kojima je bio i predsjednik Ajdin Imamović bilo je janje na ražnju.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo SRS F BiH u mušičarenju - Fly fishing

Saznali smo da su na ceremoniji otvaranja sezone ribolovne sezone na potočnu pastrmku uručene počasne ribolovne dozvole za dvojicu članova Ivicu Pecirepa i Dragana Iličića Kiflu koje su dodijeljene na redovnoj izvještajnoj skupštini. Najveselije i najraznovrsniji meni je bio kod jedne veće grupe ribolovaca prisutnih na otvaranju sezone uz rijeku Fojnicu. Bila je to grupa od petnaestak njih uglavnom policajaca uposlenika Policijske stanice Fojnica sa svojim prijateljima policajcima. Kako je vrijeme odmicalo broj prisutnih se povećavao, kao rijeka se slijevala kolona ljudi ka Nadbarama mjestu otvaranja sezone ribolova. Krenule su pjesme uz muziku, harmoniku i bećarce. Pored ribolovaca iz Fojnice bilo je tu gostiju i iz okolnih općina pa i dalje iz Konjica, Sarajeva i Zenice.

Ipak je riba kasnije upecana, najsretnija je bila grupa lovaca iz Visokog koji su upecali nekoliko autohtonih potočnih pastrmki. Odmah su dio stavili na roštilj a dio iznad veriga da se suše uz dim vatre.

Pročitajte i:   PREDSTAVLJAMO: Pribor i oprema za ribolov 'Fleshpot' doo Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.