EkologijaNajnovije vijesti

Evropska komisija želi izbaciti iz upotrebe plastične vrećice

Evropska komisija otvorila je u srijedu konsultacije o tome kako na najbolji način smanjiti korištenje plastičnih vrećica a zanima je bi li učinkovita mjera bila uvođenje naknada ili bi bolje bilo uvesti druge opcije poput zabrane plastičnih vrećica na nivou čitave Unije, saopćeno je iz Bruxellesa.
Komisija također traži mišljenje javnosti o biorazgradivim proizvodima za pakiranje. Konsultacije na web stranici Komisije traju do augusta 2011.
Evropski povjerenik za okoliš Janez Potočnik kazao je da “plastične vrećice koristimo nekoliko minuta a zagađuju okoliš desetljećima”.
Razmatramo sve opcije, uključujući evropsku zabranu plastičnih vrećica“, rekao je u saopćenju Potočnik.
Svake godine prosječni evropski građanin iskoristi prosječno 500 plastičnih vrećica a većina njih koristi se samo jednom. Ukupna količina plastičnih vrećica proizvedenih u Evropi 2008. iznosila je 3,4 miliona tona.
Neke zemlje članice već su poduzele akcije u svrhu smanjivanja korištenja plastičnih vrećica kroz mjere naknada, dogovora sa sektorom na malo ili zabranom nekih tipova vrećica, ali na nivou EU-a ne postoje zajedničke mjere.
U martu ove godine ministri za okoliš EU-a razgovarali su o učinku plastičnih vrećica na okoliš, a strahovi koje su iznijeli ukazali su da je potrebna učinkovita akcija na nivou EU-a, prenijela je Hina.
Cilj konsultacija također je prikupiti mišljenja o biorazgradivosti jer evropska direktiva o pakiranju ne čini jasnu razliku između proizvoda za pakiranje koji su biorazgradivi u prirodnim uvjetima i onih koji se biorazgrađuju samo u industrijskim postrojenjima.
Reklamiranje pakiranja kao biorazgradivih dok oni to nisu u prirodnim uvjetima može zavaravati potrošače, dodaje Komisija.

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.