EkologijaNajnovije vijesti

Kampanja za zaštitu Vrbasa

Banjalučki Centar za životnu sredinu, u povodu 22. maja, Međunarodnog dana biodiverziteta, nastavlja s kampanjom za zaštitu kanjona Vrbasa i Krupe na Vrbasu.
Biodiverzitet predstavlja raznovrsnost života na Zemlji, te je pod prijetnjom posebno u vremenu globalnih klimatskih promjena i pretjerane eksploatacije prirodnih resursa.

Trenutno izumiranje prijeti 12 posto vrsta ptica, 21 posto sisara, 28 posto gmizavaca, 30 posto vodozemaca, 35 posto beskičmenjaka, 37 posto slatkovodnih riba i 70 posto biljaka, navode iz ove nevladine organizacije i ukazuju da gubitkom samo jedne vrste, čovjek dovodi u pitanje svoj sopstveni opstanak.

Srednji tok Vrbasa, sa Grebenskom i Zvečajskom klisurom, predstavlja izvanrednu prirodnu vrijednost, koja je u posljednjim decenijama doživjela degradaciju, kako prirodnih i kulturnih vrijednosti, tako i kvaliteta svih segmenata životne sredine“, smatraju u ovom centru.
Napominju i da je u Nacionalnom ekološkom akcionom planu za BiH (NEAP), ovo područje definirano kao područje pod velikim ljudskim pritiskom, te je zbog toga jedan od prioriteta NEAP dokumenta zaštita biološke i pejzažne raznovrsnosti, te je preporučena izrada “Programa održivog upravljanja endemskim i refugijalnim centrom kanjona Vrbasa’’.
Pored NEAP dokumenta, Prostorni plan Republike Srpske predviđa zaštitu kanjona Vrbasa i Krupe na Vrbasu kao rekreacionog, kulturnog, naučnog, obrazovnog i pejzažnog zaštićenog prirodnog predjela.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Kanjon Vrbasa predstavlja prirodno stanište sa veoma visokom stopom biološke raznovrsnosti, a ima i posebnu vrijednost izolovanog staništa sa velikim brojem endema, rijetkih i ugroženih vrsta, kao što su: tisa, balkanska zvončika, krasoliki vrisak, žuti naprstak i drugo.

Predstavnici Centra za životnu srednu će stoga u nedelju 22. maja, na Trgu Krajine dijeliti promotivni materijal i prikupljati potpise za peticiju za proglašenje zaštićenog područja kanjona Vrbasa i Krupe na Vrbasu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.