Iz svijetaNajnovije vijesti

Kod Floride uhvaćena divovska lignja od čak osam metara dužine

Ogromna lignja koju su ribari uhvatili kod Floride teška je oko 90 kilograma, no primjerci ovog beskralješnjaka mogu narasti i do 18 metara, te težiti do jedne tone

Američki ribari su kod Floride prošle nedjelje uhvatili divovsku lignju dugu čak osam metara. Na 19 kilometara od obale kod Port Salerna ribari su ugledali umiruću lignju i odmah ju izvadili. Pozvali su znanstvenike koji su lignju odnijeli u Prirodoslovni muzej Floride u Gainesvilleu na prepariranje.

Kad smo je vidjeli svi smo povikali  “Majko božja!”. Činilo nam se da nije mrtva, barem ne odavno, jer je još micala krakovima i lijepila se nakon što smo je prebacili u brod – kazao je jedan od ribara, a prenosi National Geographic.
Lignja je teška oko
90 kilograma, a ovakve lignje mogu narasti i do 18 metara te težiti do tonu. Koža lignje bila je pokrivena crvenkastim pjegama koje joj vjerojatno služe za kamufliranje.

Paleontolozi tvrde da je divovska lignja vjerojatno uginula nakon parenja jer i mužjaci i ženke ovih glavonožaca, među koje spadaju lignje, hobotnice i sipe, ugibaju ubrzo nakon reprodukcije.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Najveća lignja imala 450 kilograma

Novozelandski ribari prije četiri godine uhvatili su gigantski lignju u Rossovu moru koja je težila gotovo pola tone, a bila je duljine 10 metara. Uhvaćena je na dubini od 1800 metara pomoću parangala i 30 kilograma mamca, ribe ‘toothfish’ koja živi blizu Antarktike.

httpv://www.youtube.com/watch?v=wKUreZucnz8

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.