Najnovije vijestiOstale vijesti

Ribnjak u Prijedoru sa stogodišnjom tradicijom suočen s problemima

Posljedice bi mogle biti katastrofalne jer je nivo vode u jezerima značajno niži od dozvoljene
Ukoliko ribnjaci Saničani i rudnici Arcelor Mittal Prijedor pod hitno ne nađu kompromis o načinu korištenja vode iz rijeke Gomjenice, proizvodnja ribe u ribnjaku koji se prostire na površini od oko 1.300 metara bit će dovedena u pitanje.
Naglašavajući da ribama prijeti uginuće, Daliborka Pajdić, direktorica ribnjaka, objasnila je da rudnik Arcelor Mittal Prijedor maksimalno crpi vodu iz rijeke Gomjenice koja u ribnjake u malim količinama dotiče samo tokom dva dana u nedjelji.
Posljedice bi mogle biti katastrofalne jer je nivo vode u jezerima značajno niži od dozvoljene, pojavile su se i zelene alge na obodima bazena, a zbog visokih temperatura vode koje ovih dana dosežu i do 28 stepeni Celzijevih reducirali smo i ishranu riba – kazala je Pajdić, uz napomenu da bi ribnjak koji je osnovan prije više od 100 godina trebao imati prioritet u korištenju vode.
Nemamo ništa protiv rudnika, čija je proizvodnja itekako značajna za ovu regiju. Međutim, ono što očekujem jeste da zajedno sjednemo za sto i nađemo kvalitetno rješenje – rekla nam je Pajdić.
Iz prijedorskog Arcelor Mittala poručuju da razumiju zabrinutost menadžmenta ribnjaka, ali da smatraju da problem nije uzrokovan nekontroliranom potrošnjom vode u rudniku.
Uzrok je negdje drugdje i treba ga identificirati – rečeno nam je, uz pojašnjenje da rudnik vodu Gomjenice koristi u skladu s projektnim rješenjima, saglasnostima i dozvolama.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.