Ko je uništio jezero Modrac!?

Nije bilo tako davno kada su svi putevi onih koji su bili željni odmora vodili ka lukavačkom naselju Prokosivići, odnosno vještačkom jezeru Modrac, koje su s pravom zvali bosanskim morem.

Uređene plaže, bogata ugostiteljska ponuda, gliseri, ribari, čista voda koju je tadašnji načelnik Lukavca Sead Hasanhodžić pio pred TV kamerama, Modracu su davale epitet turističkog čuda.

Prazne sobe

Ovako je nekad izgledalo jezero Modrac - Bosansko-hercegovačko more
Ovako je nekad izgledalo jezero Modrac - Bosansko-hercegovačko more

Danas, osim značajnih takmičenja ribara i kajak-kanu klubova, te bogatog noćnog života, koji je za žitelje Prokosovića postao noćna mora, nema ničeg drugog. Oko 20 ugostitelsjkih objekata najavljuje zatvaranje, sobe u hotelima i privatnim smještajima su prazne.

No, zato na Modracu ima problema od kojih glava boli, a o kojima smo priču čuli od članova novoformiranog Udruženja građana „Plaže jezera Modrac“, ali i brojnih mještana Prokosovića. Prije dvije godine, nakon stečaja Javnog preduzeća „Plaže jezera Modrac“, četvorica mještana, Vehbija Kasumović, Midhat Ikanović, Mirza Begović i Senahid Alić na licitaciji su kupili priobalni pojas plaže i po važećim zakonima je uknjižili kao svoje vlasništvo.

Pročitajte i:   Održan 9. memorijalni Kup u FLY Fishingu “Sead Džigumović”

Stvari su se počele komplicirati tek s početka ove godine, kada su mještani Prokosovića koji žive tik uz obalu jezera Modrac uvijedli da zbog postavljenih fizičkih prepreka ne mogu doći do plaže.

Traže odgovore

Prokosovićani su ljuti i na direktora Turističke zajednice TK Almazagu Ćatovića koji je, kako su rekli, znao ubirati visoku turističku taksu, a nikada nije došao da vidi probleme turizma na Modracu. Očito je da će, čim prođu godišnji odmori, biti puno posla u OV Lukavac, jer Prokosovićani traže jasne odgovore o otimanju plaže jezera Modrac.

Predsjedavajući OV Lukavac Suljo Suljović je s problemom upoznat i kaže da je on kompleksan, ali obećava da će o ovome uskoro biti raspravljano.

Umjesto prolaza, bodljikava žica

Najstariji ugostitelj na Modracu Suljo Husić, vlasnik je ogorčen.

– Licitacijom je prodata putna zemlja pored regionalnog puta Banovići – Lukavac i dio priobalnog pojasa u dužini od oko dva kilometra. Onemoogućen je prilaz plaži jezera zbog postavljenih prepreka. Na ovaj način je blokirano i 14 kvadratnih kilometara jezera. Umjesto prolaza, tamo je danas bodljikava žica, armarturne mreže i prepreke od daske – kaže Husić.
Član Udruženja Edhem Memić također najavljuje da će od Općinskog vijeća Lukavac biti zatraženo da se ovo područje vrati u javno dobro koje će služiti svima.

Pročitajte i:   USR “Krušnica 1936” B. Krupa: U oktobru 9. memorijalni Kup u mušičarenju “Sead Džigumović”

Dnevni avaz


One thought on “Ko je uništio jezero Modrac!?

  • 18. Avgusta 2011. at 22:47
    Permalink

    bas ko je unistio?????pa mi logicno…nije se samo unistilo…sramooooootaaa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.