EkologijaNajnovije vijesti

Akcija U.G. „Bistro!“, Bosna i Hercegovina – Poskidajmo zastave sramote!

U dane 02.09. i 03. 09., na lokalitetu između Semizovca i Srednjeg, biće održana akcija „Poskidajmo zastave sramote“ u organizaciji Udruženja građana „Bistro!“ iz Sarajeva.

Akcija se realizuje u saradnji sa SOS-Dječija sela BiH i članovima Sportsko ribolovnih društava „Vogošća“,  „Sarajevo 1906“ i „Novi Grad“.

Akcija podrazumjeva skidanje PVC kesa sa priobalnog rastinja, te uklanjanje otpada iz rijeke Ljubine, a po završetku akcije i poribljavanje rijeke autohtonom potočnom pastrmkom.

Značaj ovakve akcije je prepoznalo i ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo, te je istu finansijski podržalo.

Mercator BH  kao ekološki orijentirano preduzeće se također pridružilo ovoj akciji jer na taj  način želi  doprinjeti podsticaju i razvoju ekološke svijesti bh. građana.

Poštujući korporativne vrijednosti, Mercator BH  je svjestan vezanosti za okruženje što samo povećava društvenu odgovornost kompanije i brigu za budućnost. Zbog toga Mercator kontinuirano investira u programe kojima bi zaštitio okolinu u kojoj posluje.

Od više pozvanih zvaničnika da uveličaju akciju,  potvrdno su odgovorili načelnik opštine Vogošća, gosp. Edin Smajić, koji je za realizaciju akcije organizovao i ekipu civilne zaštite opštine, te predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine gosp. Željko Komšić koji u svom odgovoru piše:

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza BiH za 2024. godinu

“Prije svega želim da Vam se zahvalim na upućenom pozivu za sudjelovanje u akciji “Poskidajmo zastave sramote”, koju toplo pozdravljam budući da je riječ o značajnom koraku za očuvanje prirodnog bogatstva.
U odnosu na druge, naša zemlja raspolaže neprocjenjivom blagom čiste vode za piće, ali nažalost, pojedinci još uvijek nemaju razvijenu svijest o posljedicama svojih postupaka kojima ne samo da privremeno zagađuju okolinu, već utiču i na budućnost očuvanja životne sredine i kvaliteta života.
Stoga, iskreno podržavam Vašu akciju u nastojanju da se na ovaj način ukaže na postojanje problema zagađenja voda u Bosni i Hercegovini i nadam se da ću biti u mogućnosti da zajedno sa svojim saradnicima učestvujem u istoj.”

Akcija će se provesti u petak 02.09. od 14:00 do 20:00  i u subotu 03.09. od 08:00h do 12:00h.

U subotu u 12:00 sati će biti organizovan doček gostiju i druženje svih učesnika sa gostima, te i razogovori o problemima na terenu s kojima se susreću ribolovci.

„Pozivamo sve ribolovce i sve ljubitelje prirode da se pridruže akciji u subotu 03.09., da tim malim korakom animiramo javnost i druga Udruženja sa ekološkim predznakom i odredimo jedan dan u godini kada ćemo svi izaći na rijeke i jezera te očistiti priobalno rastinje od PVC kesa, nadajući se potpunom ukidanju istih.
Dan kada ćemo poskidati te “zastave sramote”…zastave NAŠE sramote!“,
poručuje predsjednik U.G. „Bistro!“, gosp. Adnan Osmanagić

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.