Najnovije vijestiReportaže

Ribolov iz snova na Ebru – Riba Roja de Ebro

Već odavno, kao i svaki sportski ribolovac, imam želju otići na ovu ribolovnu destinaciju. Možda bi i ovo ostao samo san tj. pusta želja kao i mnoge druge, a ne java, da nije uslijedio poziv od ženinih prijatelja u goste u Španiju – provincija Navarra.
Naravno, supruzi nije trebalo mnogo da me nagovara, jer je to bio i moj razlog odlaska u Španiju.
Pošto sam putovao  avionom, bio sam uskraćen da nosim bilo šta od vlastitog pribora.
Od prijatelja sam čuo da na rijeci Ebro u mjestu De Ebro i Mequinenza postoje kampovi koje drže Englezi i Nijemci koji imaju puni sadržaj – od smještaja, apartmana do korištenja pribora i mamaca.
Dobro sam se informisao preko interneta i prijatelja i saznao šta, gdje, kud i kako.
Odluka je pala na destinaciju Riba Roja de Ebro, a domaćin i vodič mi je bio Saša Valentić,  među Englezima i Špancima poznat  kao
“El Sale”.
Čovjek je inače iz Osjeka,  ali već sedam godina živi u Španiji i radi kao ribolovni vodič na Ebru.
Poslije par telefonskih razgovora, precizirali smo termin i pao je definitivni dogovor.
Da napišem i koju riječ o rijeci Ebro i i ovom tačnom mjestu gdje sam lovio – De Ebro.
Riba Roja je jedno od najpoznatijih ribolovno-turističkih mjesta. Prije tridesetak godina, unošenjem nekoliko ribljih vrsta, posebno  evropskog soma i smuđa, te bassa, zahvaljujući idealnim uslovima na koje se ribama nije bilo teško adaptirati, obilju hrane i jako dobrom prirastu ovih vrsta koje su za jako kratko vrijeme dostigle veličine kapitalnih primjeraka, dovele su rijeku Ebro do toga da je u kratkom vremenskom razdoblju postala jedna od najpoželjnijih ribolovno turističkih destinacija.
Društvo koje “gazduje” rijekom živi samo od prodaje ribolvnih dozvola.U ribolov, kako već napisah, možete doći “mašući rukama” i sa punim džepom – dobićete profesionalnog vodiča, kvalitetan pribor, svakodnevni ribolov iz snova, a upravo je tako – ovo je bilo ostvarenje mojih ribolovnih snova.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Pri samom dolasku u mjesto De Ebro, malo mjestašce od par hiljada stanovnika smješteno na samoj obali Ebra, El Sale me dočekao i smjesto u prekrasan apartman.Ispostavilo se da će mi isti poslužiti tuširanje  i nekoliko sati odmora od cjelodnevnih i cijelonoćnih ribolova.

Ribolov

Lovio sam uglavnom u noćnim i jutarnjim satima.Najveći razlog tome je bila vrućina, a i tako kristalno prozirna voda kroz koju se vidjelo čak do 4 metara.Zbog te bistrine, prevariti ribu tokom dana je bila “nemoguća misija”.Od domaćina sam saznao da je voda ovakva samo u ljetnim mjesecima kada nema kiša, te je tada i ribolov zahtjevniji.Svih šest dana sam i lovio na taj komplikovaniji i teži način sem posljednjeg dana kada sam zabacio halibut palet na dubinski sistem.
Neprekidno bacanje teških varalica, mahanje teškim, jakim štapovima je težak fizički posao, ali jaka doza adrenalina boreći se sa nemanima u neizvjesnim borbama taj umor smanjuje.

Ulovi

Uglavnom najveće ribe sam dobio sa obale u  kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima na halibut pelet, a manje somove i smuđeve na spinanje iz čamca.O samim ulovima neću pisati, pustiću da slike govore sve.
Kao što je već davno rečeno – jedna slika govori hiljadu riječi.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

Dojam

Šta više reći – prelijepo, fascinantno i nezaboravno.Malo je riječi za opisati ovu avanturu, ovo se treba doživjeti da bi vam bilo jasno.
Vrijedilo je prevaliti toliki put i doživjeti ribolov iz snova.

Bistro BiH!

By Mirza Mujačić

httpv://www.youtube.com/watch?v=8hWqPaOVAm4

httpv://www.youtube.com/watch?v=JaOQyYmF7cA

httpv://www.youtube.com/watch?v=vJ0ZCuFSs1k

8 thoughts on “Ribolov iz snova na Ebru – Riba Roja de Ebro

 • Bistro Mirza, i sve cestitke na ulovima

 • iskrene cestitke drug,stvarno super ulovi ,slike,nema se sta reci,nego uzivati gledajuci,svak cast .

 • Bistro imenjak ovo je stvarno nesto extra sto se ne vidja svaki dan,de mi napisi ako nije tajna koliko dodje ovakav jedan izlet dole sa smjestajem i svim sto treba 7 dana ,da pocnem skupljat za sledecu godinu ,e jesi ocejfio svaka cast

 • svaka cast jarane super ribolov iz snova ,samo da ti kazem nebi se ja kupo u ovoj vodi vidis bolan ovih ažbaha hehehe

 • Kolege hvala na cestitkama.
  Alas 6 dana ti kosta sa smjestajem u super apartmanu ukljucujuci dozvolu za ribolov,vodica na dva dana i kvaltetan pribor(sto znaci licni odabira stapova u velikom izboru ,bez prekorni izbor varalica itd. stoji 500 eura.)S obzirom da ti treba jos dodatni 200 eura za avionsku povratnu kartu iz beograda.po mojoj preporuci zaokruzi na 1000 eura.Da nesvrljas po spaniji…i netrazis ribe na suhome…
  Najbolji termini za ribolov su proljece i jesen i rano ljeto,prvestveno sto riba bolje radi ,a i radi tebe da neimadnes probelema sa vrucinom kao ja.
  Za sve ostale detaljen informacije mozes se obratiti domacinu i vodicu Sasi Valenticu na:
  http://www.ebroprospinning.com
  elsaleebro@hotmail.de
  tel: +34 606 096 426

  Pozdrav i bistro BiH.

 • Eto odlovi ti vodu o kojoj si dugo pricao da ti je zelja. Super ribe bistro

 • Hvala Seha ,da bas tako ostavrimi se dugogogodisnja zelja!Vjeruj mi vrjedilo je otici na ovu ribolovnu destinaciju i dozivjeti ribolov snova.

 • bravo ovo je za BRAVO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.