7:04 pm - Ponedjeljak April 22, 2019

Ribolov iz snova na Ebru – Riba Roja de Ebro

Već odavno, kao i svaki sportski ribolovac, imam želju otići na ovu ribolovnu destinaciju. Možda bi i ovo ostao samo san tj. pusta želja kao i mnoge druge, a ne java, da nije uslijedio poziv od ženinih prijatelja u goste u Španiju – provincija Navarra.
Naravno, supruzi nije trebalo mnogo da me nagovara, jer je to bio i moj razlog odlaska u Španiju.
Pošto sam putovao  avionom, bio sam uskraćen da nosim bilo šta od vlastitog pribora.
Od prijatelja sam čuo da na rijeci Ebro u mjestu De Ebro i Mequinenza postoje kampovi koje drže Englezi i Nijemci koji imaju puni sadržaj – od smještaja, apartmana do korištenja pribora i mamaca.
Dobro sam se informisao preko interneta i prijatelja i saznao šta, gdje, kud i kako.
Odluka je pala na destinaciju Riba Roja de Ebro, a domaćin i vodič mi je bio Saša Valentić,  među Englezima i Špancima poznat  kao
“El Sale”.
Čovjek je inače iz Osjeka,  ali već sedam godina živi u Španiji i radi kao ribolovni vodič na Ebru.
Poslije par telefonskih razgovora, precizirali smo termin i pao je definitivni dogovor.
Da napišem i koju riječ o rijeci Ebro i i ovom tačnom mjestu gdje sam lovio – De Ebro.
Riba Roja je jedno od najpoznatijih ribolovno-turističkih mjesta. Prije tridesetak godina, unošenjem nekoliko ribljih vrsta, posebno  evropskog soma i smuđa, te bassa, zahvaljujući idealnim uslovima na koje se ribama nije bilo teško adaptirati, obilju hrane i jako dobrom prirastu ovih vrsta koje su za jako kratko vrijeme dostigle veličine kapitalnih primjeraka, dovele su rijeku Ebro do toga da je u kratkom vremenskom razdoblju postala jedna od najpoželjnijih ribolovno turističkih destinacija.
Društvo koje “gazduje” rijekom živi samo od prodaje ribolvnih dozvola.U ribolov, kako već napisah, možete doći “mašući rukama” i sa punim džepom – dobićete profesionalnog vodiča, kvalitetan pribor, svakodnevni ribolov iz snova, a upravo je tako – ovo je bilo ostvarenje mojih ribolovnih snova.

Pri samom dolasku u mjesto De Ebro, malo mjestašce od par hiljada stanovnika smješteno na samoj obali Ebra, El Sale me dočekao i smjesto u prekrasan apartman.Ispostavilo se da će mi isti poslužiti tuširanje  i nekoliko sati odmora od cjelodnevnih i cijelonoćnih ribolova.

Ribolov

Lovio sam uglavnom u noćnim i jutarnjim satima.Najveći razlog tome je bila vrućina, a i tako kristalno prozirna voda kroz koju se vidjelo čak do 4 metara.Zbog te bistrine, prevariti ribu tokom dana je bila “nemoguća misija”.Od domaćina sam saznao da je voda ovakva samo u ljetnim mjesecima kada nema kiša, te je tada i ribolov zahtjevniji.Svih šest dana sam i lovio na taj komplikovaniji i teži način sem posljednjeg dana kada sam zabacio halibut palet na dubinski sistem.
Neprekidno bacanje teških varalica, mahanje teškim, jakim štapovima je težak fizički posao, ali jaka doza adrenalina boreći se sa nemanima u neizvjesnim borbama taj umor smanjuje.

Ulovi

Uglavnom najveće ribe sam dobio sa obale u  kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima na halibut pelet, a manje somove i smuđeve na spinanje iz čamca.O samim ulovima neću pisati, pustiću da slike govore sve.
Kao što je već davno rečeno – jedna slika govori hiljadu riječi.

Dojam

Šta više reći – prelijepo, fascinantno i nezaboravno.Malo je riječi za opisati ovu avanturu, ovo se treba doživjeti da bi vam bilo jasno.
Vrijedilo je prevaliti toliki put i doživjeti ribolov iz snova.

Bistro BiH!

By Mirza Mujačić

httpv://www.youtube.com/watch?v=8hWqPaOVAm4

httpv://www.youtube.com/watch?v=JaOQyYmF7cA

httpv://www.youtube.com/watch?v=vJ0ZCuFSs1k

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Filed in: Reportaže

8 Responses to “Ribolov iz snova na Ebru – Riba Roja de Ebro”