EkologijaNajnovije vijesti

Pomor ribe u Modracu, mještani zabrinuti

Poslije pomora ribe u jezeru Vidara u Gradačcu, u utorak ujutro mještani Kiseljaka obavijestili su nadležne kantonalne institucije o pomoru ribe u jezeru Modrac.
Na stotine štuka, somova, linjaka, crvenperki, bjelice i drugih riba pluta jezerom, a mještani Kiseljaka zabrinuti su za svoje lično i zdravlje svojih porodica.
“Bio sam jučer na jezeru i nisam mogao ništa primjetiti. Danas sam ponovo došao i vidio stravičan prizor. Ovo je tek početak, a niko ne zna koliko će ribe uginuti”, kaže nam jedan od mještana Kiseljaka.
Posljednji pomor ribe na kiseljačkoj strani jezera Modrac ubilježen je prije tri godine. Tada se sumnjalo na ispuštanje otrovnih materija u jezero, a danas mještani Kiseljaka kao mogući razlog pominju
ugljenu prašinu.
Nikad nismo saznali šta je pravi uzrok pomora ribe od prije tri godine. I danas je na lice mjesta došla je nadležna Kantonalna inspekcija, uzela uzorke i otišla. Hoćemo li ikad saznati zbog čega je došlo do pomora“, zapitali su se se mještani Kiseljaka.
Oni koji ne mare za svoje zdravlje, uginulu ribu skupljaju sa površine vode. Na obalama jezera sa ribama se igraju dječaci bez obzira što postoji opasnost od zaraze. Podsjetimo i kako je u blizini fabrika vode u Ceriku gdje se prerađuje voda iz jezera i proslijeđuje građanima Općine Tuzla.
Piše: D. Brkić – sarajevo-x.com

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

2 thoughts on “Pomor ribe u Modracu, mještani zabrinuti

  • Ma sta da vam pričem bio sam svjedok inspekcija dođe i kaze đta sada treba da zatvorimo sve te firme smijući se kao ko vas j..e!.
    Dali su uzeli uzorke ja mislim da nisu!!

  • tztekila

    Katastrofa sta nam uradise sa modraca…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.