EkologijaNajnovije vijesti

Rijeka Neretva presušila na izvoru

Rijeka Neretva presušila je na izvoru u dužini od desetak kilometara zbog velikih suša koje su zahvatile Hercegovinu u posljednjih mjesec dana, tvrde mještani sela Bora, koje se nalazi na izvorištu.
Mještani ističu da ne pamte da se ovakvo nešto dogodilo i da je Neretva baš toliko nestala.
Događalo se, prisjećaju se, da bi rijeka presušila na dužini od dva ili tri kilometra, ali niko ne pamti da je nestala iz korita na dužini od 10 kilometara, piše “Dnevni list”.
Hercegovačka ljepotica, koja je stvorila plodna polja od Glavatičeva do Doljana, opala je cijelim tokom i svakim danom situacija je sve lošija. Ni vremenske prilike ne idu u prilog, pošto kišu ne najavljuju ni u idućim danima, što će dodatno pogoršati situaciju.
Aktivista Udruženja za zaštitu okoline ”Zeleni Neretva” Amir Variščić kaže da
ljubitelji prirode ovih dana nailaze na slične nesvakidašnje pojave, navodeći primjer jezerceta na Prenju koje je nedavno presušilo, što ne pamti ni on niti neko od planinara.
Za Neretvu je ispričao da ta rijeka nastaje od pritoka u gornjem dijelu i da ima nekoliko veoma malih izvora.
”Istina je da su prije petnaestak dana ti izvori presušili, ali Neretva ipak u donjem dijelu još teče”, kaže Variščić i dodaje da su zbog suše u Hercegovini i druga vrela i izvori presušili.
Situacija nije sjajna ni u nekim hercegovačkim naseljima, gdje su presušili bunari, a narod u tim mjestima već neko vrijeme kupuje vodu da bi spasio usjeve i stoku.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.