Dan bez automobila: Biciklističko-pješačka staza na jezeru Modrac

„Dan bez automobila“ koji se održava 22. Septembra je  svojevrsna kulminacija Evropske  sedmice kretanja i označava završetak sedmice aktivnosti posvećene održivom kretanju.
Cilj kampanje je podizanje svijesti građana za korištenje javnog prevoza, vožnju biciklom i šetnju. Kampanjom se podstiče i javnost o potrebi da se djeluje protiv zagađenja prouzrokovanog povećanjem motorizovanog saobraćaja u gradskim sredinama.
Centar za ekologiju i energiju  koristi ovu priliku da najavi Projekat biciklističko-pješačkih staza koji će realizovati u  saradnji sa Općinom Tuzla, UG “Zelene staze – Green tour“,  planinarima i lokalnom samoupravom.
U dijelu obale  jezera Modrac će se  definirati  biciklističko – pješačku staza, a sa  okončanjem definiranja, teren će biti markiran.
Planirano je markiranje i spajanje cestovne biciklističke  staze dužine 4,21 km sa brdskom biciklističkom stazom dužine 6,81km. Na taj način će se
dobiti kružna  staza, sa visinskom razlikom od 50m n/m, u okviru koje je moguće kombinovati kraće biciklističke i pješačke dionice. Staza će biti pogodna  za korištenje aktivnim  sportašima ali i rekreativacima. Na osnovu mjerenja će biti pripremljena i postavljena signalizacija u skladu sa evropskim standardima ( table sa svim neophodnim informacijama o stazi i dodatne table koje će obilježiti smjer staze). U okviru ove projektne aktivnosti planirano je  postavljanje  klupa koje bi turisti i rekreativci koristili kao mjesta za odmor.
“Dan bez automobila” prilika  je da pokažemo dobru volju za mijenjanjem  navika i pokušamo koristiti alternativne načine transporta,  javni prijevoz, bicikl ili pješačenje i tako napravimo važan korak kako za očuvanje vlastitog zdravlja tako i za očuvanje prirode i okoliša.

Pročitajte i:   Milioni riba su preko noći uginuli u australskoj rijeci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.