Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Potočnom pastrmkom obavljeno poribljavanje Drine

Sportsko ribolovno društvo „Mladica“ iz Srebrenice u dva navrata obavilo je poribljavanje  Drine ubacivši oko 35.000 primjeraka potočne pastrmke.
„Ovaj projekt realizovali smo uz finansijsku podršku Hidroelektrane Bajina Bašta. Posljednji put u reonu Bujakovića rijeke ubacili smo 17.500 primjeraka potočne pastrmke. I ranije je u Drini bilo pastrmke, ali u malom broju. Sada je Drina bogatija  ovom vrstom ribe i to će biti izazov za sportske ribolovce na području od Skelana prema Bratuncu“ izjavio je Zlatan Marčeta, predsjednik Sportskog ribolovnog društva „Mladica“ iz Srebrenice.
Ovo društvo istovremeno vodi pravi rat s ribokradicama. Na rejonu jezera Perućac često se organizuju akcije otkrivanja mreža kojima mještani vrše nelegalno ribarenje.
„Godišnje iz jezera izvadimo pedesetak mreža, ali rijetko nam uspije da otkrijemo i ribokradice, koje uglavnom ribare noću. Identifikovali smo tri građanina Srbije i njima smo izrekli
trajnu zabranu ribarenja na našem jezeru“
rekao je Marčeta.
Dodao  je da, osim trajne zabrane, u slučaju otkrivanja ribokradica, može se povesti krivični postupak i za to je predviđena zatvorska, ali i novčana kazna. Svaki primjerak ribe otkriven u mreži plaća se po 50 KM, a plemenite ribe, kao što su mladice i do 1.000 KM.

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.