Vremeplov: Kad se krivolovci ne poznaju

Nekontrolisani ulov ribe, pored ostalih faktora, utiče da se u rijekama ovog područja, Rakitnici, Prači i Žepi smanji riblji fond
Biljni i životinjski svijet u rijekama RAkitnica, Prača i Žepa na kojim gazduje Udruženje sportskih ribolovaca “Bereg” iz Rogatice u ozbiljnoj je opasnosti i ako se hitno ne preduzmu energične mjere  moglo bi se desiti da one uskoro postanu “mrtve” rijeke.
Ovo je jedna od osnovnih konstatacija iznesenih na godišnjoj skupštini sportskih ribolovaca u Rogatici koja je ovih dana održana.
U izvještaju o radu udruženja koga je podnio predsjednik Hašim Kapo i raspravi većine diskutanata na ovom skupu, rečeno je da je čovjek nanio toliko zla ovim brzim i nekad kao suza čistim rječicama da će proći godine da se one oporave.
Da situacija bude takva, doprinijeo je čovjek
zagađivanjem, vađenjem šljunka, krivolovstvom i drugim nedozvoljenim radnjama.
Na rijeke i život u njima ne samo da atakuju nesavjesni pojedinci, nego često i pojedine radne organizacije koje ispuštajući zagađene otpadne vode truju sve što u njima živi.
Takvih primjera samo u posljednje vrijeme bilo je nekoliko čime su nanesene ogromne štete rijekama.
NAjgore u svemu ovom je što trovanje ribe bude i prođe, a ne sazna se ko je to uradio, pa se ne može da traži obeštećenje za nanesenu štetu čime bi se bar donekle izvršila restauracija biljnog i životinjskog svijeta u rijekama.
Uz sve ove nedaće na stanje ribljeg fonda utiču i krivolovci iz drugih mjesta.Svjež primjer je jedne grupe iz Sarajeva koja je u nekoliko navrata krivolovila u gornjem dijelu Rakitnice vadeći ribu odreda, bez obzira na veličinu, mrežom, ostvima, i drugim nedozvoljenim sredstvima.Lov su im prekinuli radnici SUP-a, uhvativši dvojicu nalicu mjesta, dok su dvojica pobjegla.Da bude najinteresantnije, ona dvojica uhvaćenih ne znaju ko su pobjegli, jer ih navodno znaju samo po nadimcima?!
Čudnih li priča, rekoše ribolovci iz Rogatice.
Ipak, pravilo da se vodi vrati ono što joj se uzme ovdje se do kraja poštuje.Planom za 1975. bilo je predviđeno da se “posije” 20.000 riječne pastrmke, a posijano je 25.000.
(S. Mitrović – 24.03.1976. godine)
(Skenirani članci iz novina o ribolovu u Rogatičkom kraju koje smo dobili zahvaljujući stranci http://rogaticani.com/)

Pročitajte i:   (VIDEO) Nevjerovatan snimak čaplje na Miljacki: Za 10 minuta preko 30 riba je uhvatila

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.