Vremeplov: Krivolovci “mute” vodu

Udruženje sportskih ribolovaca “Bereg” u Rogatici tokom 1976. postiglo je vidne rezultate u radu.Pored ostalog, ova društvena organizacija koja okuplja preko 120 aktivnih članova svrstanih u četiri sekcije, od čega dvije u Rogatici (pionirska i seniorska) i po jedna u Mesićima i Žepi, postigla je zavidne rezultate na čuvanju i zaštiti ribljeg fonda u rijekama na kojima djeluje Udruženje – Rakitnica, Prača, Žepa i dijelovi Drine.
Ali, nedisciplinovanih je bilo i ove godine.Tako je Opštinskom sudu za prekršaje tokom godine prijavljeno 69 krivolovaca i onih koji su lovili na nedozvoljene mamce ili “ispod mjere”.Od tog broja 16 ih je iz reda registrovanih ribara, a ostali su čisti krivolovci, od kojih je samo Adil Omanović iz Žepe devet puta prijavljen.
Etiku lika sportskog ribara oskrnavili su i
Omer Velić, Ragib Lihić, Ahmed Zuberović i Sulejman Jusupović, koji su prijavljeni po dva i više puta i zbog toga će im ove godine biti uskraćene ribolovne dozvole.Tako će, rečeno je na Godišnjoj skupštini, proći i svi drugi koji se budu ogriješili o normative sportskog ribolova.
Svjesni činjenice da su rijeke u ovoj komuni kategorisane kao rijeke prvog reda, i da to traži i poseban tretman, rogatičko udruženje je i pored skromnih materijalnih mogućnosti kupilo i pustilo u rijeke 20.000 mlađi potočne pastrmke, pa bi to uz 25.000 koliko je pušteno u 1975. trebalo bar donekle da popravi vrlo teško stanje ribljeg fonda do koga je došlo dobrim dijelom i izgradnjom puta Rogatica – Ustiprača.Uz to, na skupštini je produžena zabrana ribolova Rakitnicom od mosta Zakula u Rogatici do stijena u Zaganovićima, a donesena je odluka o zabrani ribolova i na Prači od mosta zvanog Kračule, nedaleko od hidroelektrane, do visećeg mosta ispod osnovne škole u Mesićima.
(S. Mitrović – 1976. godina)
(Skenirani članci iz novina o ribolovu u Rogatičkom kraju koje smo dobili zahvaljujući stranci http://rogaticani.com/)

Pročitajte i:   Male hidroelektrane kao politički, ekonomski i socijalni problem

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.