Najnovije vijestiVremeplov

Vremeplov: Puštaju mlađ i love ribokradice!

Akcije rogatičkog Udruženja sportskih ribolova ”Bereg”
-Udruženje sportskih ribolovaca ”Bereg” u Rogatici planiralo je da ove godine rijeke ovog kraja: Rakitnicu, Praču, Žepu i dio Drine, odnosno jezera HE Peručac iz Bajne Bašte, poribi sa 55.000 komada mlađi različitih vrsta riba.Realizacija ovog plana je u toku i ovih dana
– reče nam presjednik Rogatičkih ribara Bekir Čapljić – u gornji tok rijeke Rakitnice (od Kolovrata prema izvoru) pušteno je 15.000 komada mlađi potočne pastrmke, kupljene u mrijestilištu Hadžići. Uz to, iz mrijestilišta u Blagaju kod Mostara, poručeno je novih 15.000 komada mlađi pastrmke koja će biti puštena u Praču, jer dolazi po osnovu obeštećenja HE ”Slaviša Vajner Čiča” iz Mesića za narušavanje režima voda.
Petnaest hiljada mlađi, od čega 9.000 pastrmke i 6.000 mladice, uskoro će biti pušteno u Žepu i jezero ukroćene Drine, a finansirat će ih HE ”Peručac”.
To ipak nije sve, jer će Društvo iz svojih sredstava kupiti još 10.000 mlađi pastrmke i pustiti je u Rakitnicu, nizvodno od Rogatice.
Poribljavanje Rijeka nije jedina akcija koja se u društvu ribolovaca u Rogatici poduzima na unaprijeđenju ribljeg fonda. Objavljen je “opšti rat” krivolovcima i svim drugim koji na nedozvoljene načine izlovljavaju ribu. Uz svoje organe i članove u ovu akciju uključen je i Opštinski SUP. Podnose se disciplinske i prekršajne prijave. Sud za prekršaje pooštrio je kaznenu politiku i sve je više reda u rogatičkom ribolovnom području.
Kad smo kod rogatičkih ribolovaca da kažemo još i ovo. Zahvaljujući razumijevanju radnih ljudi Tvornice Prečistača, ponovo radi lovačko – ribolovački dom u Rogatici, a u toku je aktivnost da se postojeći bazeni, za početak osposobe za proizvodnju konzumne ribe, a kasnije i za proizvodnju riblje mlađi.
Udruženje sportskih ribolovaca u Rogatici trenutno broji nešto više od 200 članova svrstanih u tri sekcije –
Rogatica, Mesići i Žepa.
(Sreten Mitrović, Oslobođenje, 14.09.1989.)
(Skenirani članci iz novina o ribolovu u Rogatičkom kraju koje smo dobili zahvaljujući stranci http://rogaticani.com/)

Pročitajte i:   USR Kiseljak: Poziv na 1. Spin Kup povodom dana Općine Kiseljak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.