Vremeplov: Spasiti rijeke od zagađivanja

Četiri decenije Rogatičke organizacije sportskih ribolovaca • Ove godine rogatički ribolovci pustiće u Rakitnicu, Praču, Žepu i dio Drine 45.000 komada mlađi potočne pastrmke
Organizacija sportskih ribolovaca “Bereg” u Rogatici sa tri sekcije – Rogatica, Mesići i Žepa i prošlu godinu su završili zapaženim rezultatima na unapređenju i zaštiti ribljeg fonda – čulo se na godišnjoj konferenciji delegata ove sportske organizacije.
Svoju aktivnost Rogatički ribolovci u prošloj godini, uz četrdesetogodišnji jubilej, usmjerili su na zaštitu i unaprijeđenje ribljeg fonda, razvijanje sportskog ribolova i aktivnost oko zaštite čovjekove sredine. Tako su prošle godine poribljene rijeke sa 43.000 komada mlađi potočne pastrmke, lipljana i mladice. Velika pažnja poklonjena je i suzbijanju krivolova. Ali zbog simboličnih kazni – dvije do tri hiljade dinara – kažnjavanje i ostale mjere koje su ribolovci poduzimali nisu dali očekivane rezultate. Zbog toga je veći broj krivolovaca “zaradio” po dvije, tri pa i pet prijava, pa je očito da bi s ovim nesavjesnim ribolovcima trebalo da imaju posla i drugi organi. Jer, i ribe su društvena imovina, a krivolov je krađa i neovlašteno korištenje društvenih sredstava.
Posebno je pitanje zaštite voda od starih i novih zagađivača. Svježi su primjeri masovnog trovanja i uginuća ribljeg fonda. Štete dolaze i zbog

Pročitajte i:   Ilegalna sječa šuma na području Općine Prozor - Rama se nastavlja

vađenja šljunka, prekopavanja rijeka, regulacija vodotoka. Jednom riječju, flora i fauna u rijekama rogatičkog ribolovnog područja u velikoj su opasnosti. Može im se pomoći samo udruženim snagama sportskih ribolovaca, organa gonjenja, suda, pa i samih potencionalnih zagađivača voda. Njihova uloga je ovdje najveća. S više reda i rada mnogo toga moglo bi se unaprijed spriječiti.
Ribolovci su već poduzeli konkretne akcije. Produžili su zabranu ribolova na dijelovima rijeke i svim potocima, smanjili broj godišnjih izlazaka sa 50 na 40, povećali cijenu godišnjih dozvola i što svojim, što sredstvima iz drugih izvora, tokom ove godine kupiće i u rijeke ovog kraja (Rakitnica, Prača, Žepa i dijelovi Drine) pustiti 45.000 komada mlađi potočne pastrmke i lipljana i 5.000 mlađi mladice.
Za izuzetan doprinos na unapređenju i zaštiti ribljeg fonda, zaštiti voda i čovjekove sredine rogatički ribolovci su se okitili priznanjima Sportsko-ribolovnog saveza BiH. Tako su zlatne značke dobili: Slobodan Stanojčić, dr. Nihad Krajina, Enver Kazić, Muhidin Behlulović i Rasim Čolić. Srebrne značke dobili su Fuad Šahinpašić, Mile Ujić i Bekir Čapljić, a značke Samir Čamdžija, Nedeljko Paunić, Huso Kulovac i Mirza Šahinpašić.
(S. Mitrović – Oslobodjenje 03.03.1988.)

Pročitajte i:   Održan KUP SSRD ZE-DO Kantona u disciplini Spin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.