Riba koja koristi alat

Tokom istraživanja australskog velikog koralnog grebena, profesionalni ronilac Scott Gardner nedavno je začuo neobične zvuke lomljave.
Potražio je izvor buke i otkrio ribu Choerodon schoenleinii kako u ustima drži školjku i njome udara o stijenu. Ljuštura je ubrzo pukla, a riba je pojela meso i otplivala. Na sreću Gardner je sa sobom imao kameru pa je snimio prve fotografije koje potvrđuju da i ribe koriste oruđe.
Uporaba oruđa svojevremeno se smatrala ekskluzivnim zaštitnim znakom ljudske inteligencije. Međutim, u posljednjih nekoliko desetljeća otkrivena je kod cijelog niza životinja. Mada životinje ne koriste sofisticirane alate poput sokovnika ili motornih pila, poznato je, primjerice, da majmuni kapucini pažljivo odabiru kamenje odgovarajućeg sastava i težine kako bi razbili orahe, plodove ili sjemenke na podlogama od većeg kamenja, a vrane iz Nove Kaledonije koriste slamke kako bi iz rupa u stablima izvukle kukce. Uz primate i ptice, oruđem se također koriste i dupini, slonovi, štakori, pa čak i hobotnice.
No ovakvo inteligentno ponašanje uglavnom do sada nije zabilježeno kod riba, osobito onih u divljini. Doduše već dulje se zna za ribe strijelce koje mlazom vode
obaraju kukce s lišća i grančica, međutim pitanje je može li se to smatrati pravim korištenjem oruđa. Također je bilo nekih izvješća o ribama koje razbijaju školjke, no do sada ona nisu bila potkrijepljena fotografijama ili filmovima.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Bihevioristički ekolog Culum Brown sa Sveučilišta Macquarie u Sydneyju kaže da je snimljena riba očito vrlo iskusna budući da je školjki zadala prave udarce na pravim mjestima. A da i druge ribe poznaju ovu vještinu, potvrđuje činjenica da se po cijelom koraljnom grebenu mogu pronaći slični komadići razbijenih ljuštura. `Imam osjećaj da ćemo otkriti kako je ovo ponašanje zapravo prilično uobičajeno`, rekao je Brown.

No primatologinja Elisabeta Visalberghi s Instituta za kognitivne znanosti i tehnologije u Rimu smatra da ovakvo ponašanje nije tako kognitivno zahtjevno te da se pravim korištenjem alata mogu smatrati samo one aktivnosti u kojima životinje same podižu, prenose i drže alate, a ne tehnike u kojima se koriste nepomičnim objektima poput stijena.

Brown priznaje da definicija korištenja alata nije jasno definirana, međutim, ipak smatra da se na ribe, koje za rukovanje oruđem na raspolaganju imaju samo usta, ne mogu uspoređivati s majmunima. Također ističe da se pod vodom kamenje ne može jednako efikasno koristiti kao čekić kako je to moguće u zraku koji ne pruža gotovo nikakav otpor.

Pročitajte i:   Sretan Uskrs!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.