Iz svijetaNajnovije vijesti

Plavi jastog spašen i postao atrakcija londonskog akvarijuma

Jastog agresivno plave boje spašen je od sigurne smrti.

Ribari su uhvatili veću količinu jastoga na istočnim obalama Škotske i pokušali je prodati na ribljoj pijaci u Londonu, medutim Rex Goldsmith, trgovac ribom, je smatrao da je jedan jastog previše lijep da bi bio poslužen kao večera u nekom restoranu i ustupio ga je Prirodnjačkom muzeju u Londonu.

Naučnici vjeruju da je ovaj jastog rezultat genetske mutacije pa je postao jarko plav. Sada je njegov novi dom u londonskom Akvarijumu.

Rex (45) je kupovao na Bilingsgate pijaci za potrebe svoje trgovine kada je ugledao ovog jastoga. Morao je pitati ribara da li je to  uopšte pravi jastog.

Ovo je najnevjerovatniji jastog kojeg sam vidio u 30 godina koliko se bavim jastozima. On je jednostavno prelijep da bi završio u loncu. Malo sam razgovarao sa ribarom i on mi ga je prodao za deset funti što je normalna cijena za jastoga te veličine. Odmah sam nazvao muzej i oni su ga uzeli.“, rekao je Rex.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

Naučnici su potvrdili da se radi o evropskoj vrsti jastoga iz porodice Homarus gammarus, koja se nalazi u vodama oko Velike Britanije. Naučnici iz Muzeja sada rade sve što je u njihovoj moći da održe u životu ovog nevjerovatnog jastoga i da dođu do zaključka otkud mu takva plava boja.

Ova vrsta evropskog jastoga vrlo je bliska američkom Homarus americanusu, ali je mnogo manja i manje agresivna. U divljini mogu da žive i do 15 godina, ali pošto ih najčešće služe u restoranima, rijetko dočekaju tu dob.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.