10:51 am - Nedjelja April 21, 2019

Pokolj ribe na rijeci Bosni u Zavidovićima

Kako je počelo

Krivolovna skupina prije par godina na rijeci Bosni u Zavidovićima dolazi na poznati mećevićki zimovnik bijele ribe i pokazuje lokalcima taktiku – jednostavno je sve zavežete isto samo dole umjesto male udice postavite veliku trokuku, na svaki titraj plovka uvališ kontru ma zakačićeš nešto sigurno!!!

I tako je počelo, lokalni ribari nevješti u zimskom lovu škobalja te isprovocirani slabom prođom u hladnim zimskim danima pođoše kupovati po ribarskim dućanima što veće trokuke udice .

Šejtan je došao (priča 1)

Rano nedjeljno jutro pripremam prihranu na mećevićkom zimovniku,kiselim kruh u hladnoj Bosni a ruke odmah koče od studeni, bacam kugle u vodu i započinjem pecanje, znate kako to već ide oni trnci kad se čeka prvi titraj plovka, na udici angel hljeb noć prije pripremljen jer se nemože čekati nedjelja.

Pođoše polako ribolovci da se redaju uz obalu i nastaje klasična gužva gdje se peca škobalj ali oni ne pripremaju hranu kao što sam navikao da vidim već samo nešto peljaju po sistemu.

Poredaše se kraj mene i pođoše zabacivati prazan sistem ali dole

velika trokuka, ja iznenađen jer neznam o čemu je riječ ali šutim jer u pitanju su lokalne kabadahije sa kojim ne želim da imam posla.

Onda nasta pokolj, kontriraju i kačaju škobalja u predjelu glave, prsa, leđa …da riba ima avaz plakala bi od bolova, ja gledam i u meni se miješa sto vrsta emocija jer sam nemoćan da nešto napravim…u jedno doba poludim i pođem nerazumljivo da urličem na njih…tada sam to vidio po prvi put…

Sadašnjica

Klanje pod očevim poljem (priča 2)

Moj ćale Mićo vječiti udarnik i radnik svih smjena u Krivaji konačno dočekao penziju te na svom placu kraj rijeke Bosne napravio sebi odmaralište kako veli -splitska riva – sjedi on tako na svojoj rivi i gleda u rijeku kao naš Senad od Sarajeva, ja mu za penziju poklonio novi štap da  ima hobi u penzionerskim danima ali on neće da peca.

Veli da više voli da gleda kako plivaju nego da ih zeza…Prije neki dan dolazi ćale meni na posao i vidim na licu da nešto nije okej, pitam -ćale šta je ?

Pođe da mi priča:

“Sine znaš onu ploču preko puta našeg polja? …E na toj ploči stoje trojica i non-stop nekako vade krvave ribe i bacaju po ploči!”, stari je pogođen događajem pa zastaje kad priča od huje…”sine, krvi ima kao da se kurban kolje!”

Isti dan reagujem jer ribočuvar našeg U.G. stoji sa rođakom kraj zgrade i ja ispričam gdje i kako vrše pokolj…Ribočuvar mi veli da zna tu trojicu i da se non-stop svađa sa njima ???

Šejtan vlada rijekom(priča 3)

Šejtansko djelo je u potpunosti uspjelo, od insana lančanom reakcijom uz obale naše rijeke pravi hajvane…više nije samo sociološki problem jer nemaju šta da jedu već virus ulazi u direktore firmi, radnike opštine, gradske guzonje…koljači postaju većina!!!

Ribe ne puštaju glasa dok krvave umiru na prljavoj obali, samo svojim očima gledaju u rijeku kraj koje se nekad pjevao sevdah…

Zlatan Starčević

 

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Filed in: Reportaže

32 Responses to “Pokolj ribe na rijeci Bosni u Zavidovićima”