EkologijaNajnovije vijesti

Čišćenje obaloutvrda Drine i Podhranjenskog potoka

U užem gradskom području općine Goražde u toku je čišćenje obaloutvrda Drine i Podhranjenskog potoka. Dio ovih poslova povjeren je JKP “6. mart” Goražde.
“Već sedam dana radimo na čišćenju Podhranjenskog potoka od industrijske zone Pobjeda do ušća u Drinu, a prije toga okončali smo radove na čišćenju obaloutvrde od “Mosta žrtava genocida u Srebrenici” do baćanskog mosta”, pojasnio je Feni direktor JKP “6.mart” Sadik Silajdžić.
Akcije čišćenja provode se u okviru projekta koji se finansira iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH koji je Općini Goražde dodijelio 100.000 KM za uređenje obaloutvrda rijeke Drine i Podhranjenskog potoka.
Osim JKP “6 mart” dio poslova povjeren je i preduzeću “Kaja Kompany” te Udruženju ribara, Moto klubu Goražde i Gorskoj službi spasavanja.
“Obaloutvrde Drine tako su sada dovedene u red, međutim, kada je riječ o Podhranjenskom potoku, evidentno je da ovakve akcije daju samo trenutni efekt jer  preko noći u njegovom koritu završavaju

nove gomile smeća koje bacaju nesavjesni građani i žalosno je da svi dosadašnji apeli da to ne čine nisu dali efekta”, kazao je Silajdžić.
Mišljenja  je da bi veći efekt mogli postići eko redari čiji je odabir u toku te bi slične akcije uređenja i čišćenja grada mogle biti finansirane od naplate kazni koje bi ekološku svijest građana mogle podići na viši nivo.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.