Kreće izgradnja ribarske oaze nadomak Sarajeva?

Zahvaljujući entuzijazmu članova Udruženja sportskih ribolovaca “Sarajevo 1906” iduće godine nadomak Sarajeva, odnosno na rijeci Bosni trebala bi krenuti prvi radovi na izgradnji ribarske oaze Leđenica, potvrdio je za ekapija.ba Miroslav Misita, predsjednik Udruženja ribolovaca.
Ribarska oaza po svom izgledu trebala bi biti slična jezeru Jarun u Hrvatskoj.
On kaže kako su odobrena sredstva u visini od 14.000 KM od strane Fonda za zaštitu okoliša, a koja će pri prispjeću na račun Udruženja biti iskorištena za zavšetak glavnog projekta prve faze.

“Ovo je odličan projekat, od kojeg bi svi mogli imati koristi i koji bio mogao biti samoodrživ. Njegova realizacija zahtjeva i velika ulaganja, a sami tok projekta trebao bi biti realizovan kroz četiri faze. U prvoj fazi bi trebalo biti utrošeno oko 180.000 KM, u drugoj oko 250.000 KM”, pojašnjava Misita, naglašavajući kako je sa projektom upoznat i Grad Sarajevo koji je spreman dati svoju podršku.

Buduća ribarska oaza će imati takmičarsku i pješačko-biciklističku stazu dugu 400 metara, parking za 81 vozilo, ognjište za roštilj, centralni objekt s vidikovcem… Prostor između desne obale starog korita i gradske saobraćajnice postao bi autokamp i prostor za rekreaciju.

Pročitajte i:   Na rijeci Lašvi u Busovači održan Međunarodni SPIN Kup (VIDEO)

“Vrlo bitno je da izgradimo oazu gdje će pristup imati invalidna lica u kolicima koja žele da se bave ribolovom. Stoga je potrebno napraviti i kvalitetne prilaze, koji su planirani u četvrtoj fazi projekta”, pojašnjava Misita.

Do sada, svi nadležni su dali verbalnu podršku projektu, dok finasijska i dalje po starom običaju, kaska. No, ovo kaže Misita nije smanjilo želju za izgradnjom.

“Siguran sam da ćemo prije doći do sredstava, nego do svih potrebnih dozvola”, dodaje Misita, naglašavajući kako će Udruženje istrajati da projekat izvede do kraja i da prostor oko rijeke Bosne na dužini od 400 m koji trenutno predstavlja ruglo grada, pretvore u sarajevski Jarun.

Prošli mjesec, sarajevski ribolovci su očistili jedan dio smeća na lokalitetu budućeg jezera, a koji je lokalno stanovništo pretvarilo u deponiju raznog otpada.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

2 thoughts on “Kreće izgradnja ribarske oaze nadomak Sarajeva?

 • 28. Decembra 2011. at 20:13
  Permalink

  Već sam se zabrinuo da u novoj godini nećemo ništa lopatati, krčiti, sjeći, paliti, kupiti smeće 🙂

  Neka se konačno nešto konkretno radi, treba nam to pecalište, Sarajevo vapi za ribolovnom vodom.

 • 29. Decembra 2011. at 23:34
  Permalink

  svaka čast,lijepe vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.