Rusija: Putin protiv naplate dozvola za amaterski ribolov

MOSKVA – Premijer Rusije i predsjednički kandidat Vladimir Putin donio je odluku da predloži izmjenu zakona kojim se predviđa naplaćivanje dozvola za ribolovce amatere, što je naišlo na odobravanje velike populacije ribara širom zemlje.

Čini mi se da smo previše birokratizovali ovaj proces. Zapravo ne razumijem šta mi ovdje radimo”, rekao je Putin povodom zakona koji je usvojen krajem 2010. godine o plaćanju licenci za amaterski ribolov, zbog čega su protestovali ribolovci širom Rusije.

Prema tom zakonu predviđeno je naplaćivanje pecanja u određenim oblastima koje su na tenderima zakupljivali preduzetnici i organizacije pod propisanim uslovima za korišćenje na 20 godina, a zakon je donešen zbog zaštite prirodnih resursa. Međutim, kada se ispostavilo da je tim oblastima pripalo oko 6.000 rijeka, jezera i drugih vodenih tokova i da su one obuhvatile mnoga tradicionalno ribarska mesta, nezadovoljni ribolovci su izašli na ulice i protestovali.

Njihovo nezadovoljstvo definisano je u zahtjevu da “sve vode moraju pripadati narodu i da na njima pecanje mora biti besplatno”, sa čime se prošle nedelje zvanično složio i premijer, takođe, poznat kao ljubitelj pecanja. Nakon protesta koji su organizovani prošlog proljeća predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev pozvao je na uvođenje mjera kojima bi se vratilo na snagu staro pravilo o besplatnom pecanju, dok je premijer Putin proglasio moratorijum na dalje parcelisanje oblasti u kojima se primjenjuje novi zakon.

Pročitajte i:   Skandal: Zagađivači truju bh. rijeke, a vlast u FBiH želi da čekamo još 4 godine da im to zabrani?!

Ribolovci su iskoristili pogodan trenutak i zatražili prijem kod premijera baš u trenutku kada on otpočinje predizbornu kampanju i ponovili svoj zahtjev o ukidanju nepopularnog zakona. Stenogram njihovog razgovora koji je objavljen na vladinom internet sajtu otkriva da je ruski premijer ocjenio da “amaterski ribolov ne narušava ekologiju i zaštitu prirodnih resursa”, kao i da on ne zna na čiji prijedlog  je predviđeno naplaćivanje “fiš kartica”, odnosno licenci za amaterski ribolov.

“Ne znam odakle je potekla ova ideja. Možda sa interneta. Takve kartice zaista postoje u svim evropskim zemljama, ja imam takve kartice. Ali naša zemlja je drugačija, sa mnogo mogućnosti”, rekao je Putin i dodao da podržava naplaćivanje pecanja samo u vještačkim akumulacijama.

Premijer je, takođe, kazao da je bio iznenađen kada je saznao da je u pojedinim regionima polovina resursa prešla u zakup, pa bi shodno zakonu amaterski ribolov u tim vodama trebalo da se naplaćjuje. Putin je naglasio da bi bilo pogrešno “sve uvesti u komercijalnu sferu”, ali je kazao da bez obzira na to treba uvesti registrovanje ribolovaca da bi se znalo koliko ribara ima u Rusiji, a prema nezvaničnim podacima njihov broj se mjeri milionima.

Pročitajte i:   Važno upozorenje: Hutovom blatu i dalje prijete presušivanje, zarastanje i požari

Rezultat njegovog prošlonedeljnog sastanka sa ribolovcima je da se prijedlog izmjene zakona uputi na razmatranje i glasanje poslanicima Dume već u februaru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.